Lahodné bramborové knedlíky
Nejjemnější, co znám...
13 listopadu, 2017
Tohle jsou moje první bramborové knedlíky. Nečekala jsem, že se mi napoprvé tak povedou, i vzhledově. Budiž to pro vás důkazem, že to není taková věda, jak si kdekdo myslí. Po přečtení různých receptů jsem sáhla po jednom ze starého čísla Apetitu. Jediné, co jsem změnila, bylo vaření brambor ve slupce a knedlíků v utěrce. Chtěla jsem, aby měly krásný tvar a byly hladké. Jak vidíte, povedlo se. Díky máslu byly jemňoučké, žádný „kámen do žaludku“.
LAHODNÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: 20 min. brambory + 20 min. knedlíky
Na asi 20 knedlíků budete potřebovat:
900 g pozdních brambor
100 g polohrubé mouky
150 g krupice
40 g másla
2 lžičky soli
2 vejce
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce téměř doměkka – trvá do 20 minut.
- Slijte vodu a pomocí vidličky a ostrého nožíku, abyste se nespálili, brambory oloupejte. Pak je nastrouhejte na jemném struhadle (opět opatrně, budou horké) do mísy.
- Přidejte k bramborám všechny ingredience a vymíchejte tužší těsto. Dejte si do širokého kastrolu vařit vodu.
- Připravte si 2 utěrky. Vytvarujte rukama nejdříve dvě koule, potom na utěrce šišky. Pokud se vám těsto bude lepit, přisypejte krupici. Ale pozor, ať je těsto zároveň lehké a jemné.
- Knedlíky zaviňte do utěrky, rukama uhlaďte a konce utěrek zamotejte. Vložte obě do vroucí vody, kterou můžete ještě osolit, já jsem to neudělala. BYly slané tak akorát. Stačí ochutnat těsto.
- Při mírném varu vařte knedlíky 20 minut. Opatrně vyjměte utěrky, rozviňte a knedlíky nakrájejte na strunovém kráječi, nití nebo nožem.
Brambory se musí loupat a strouhat horké? Má to nějaký smysl? Nebo je lze uvařit den předem a dělat za studena? Vařit se dají i obyč bez utěrky?
Recept jsem napsala přesně tak, jak jsem postupovala já, proto Ti na otázku neumím odpovědět. Určitě to ale význam mít bude. Inspirovala jsem se u Romana Vaňka, tomu věřím :-). Bez utěrky se určitě vařit dají, to byla moje volba. CHtěla sjem, aby byl knedlík hladký a pravidelný.
Dík za odpověď. Vaňka mám ráda, taky podle něj hodně vařím. Jen nesnáším horký věci, mám na to nějak citlivý ruce (i nohy), tak to musím nějak vymyslet;-)
Nemusíš ty brambory zpracovávat horké, stačí teplé 😉