Eintopf s uzeným masem
Najezte se z jednoho hrnce...
9 listopadu, 2017
Další eintopf, a určitě ne poslední! Kdo nemá rád vaření z jednoho hrnce? Já to prostě miluju. Když vše uvaříte, celý pokrm jedním šmahem naservírujete naběračkou a jste zasyceni. Co lepšího si připravit k večeři v chladných dnech? Naprosto úžasný je k eintopfu čerstvý chléb. Ten můj kváskový byl včera extrémně povedený!
EINTOPF S UZENÝM MASEM
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 1 hod. + 30 min.
Pro 4 osoby budou potřeba:
500 g uzené plece
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule nakrájená na klínky
2 stroužky česneku
1 velká mrkev (nebo 2 malé) pokrájená na kolečka
1 petržel pokrájená na kolečka
5 brambor rozkrájených na kostičky
½ malého květáku rozebraného na růžičky
1 kedlubna nakrájená na kousky
100 g mraženého hrášku
150 ml bílého vína
větvička libečku
sůl
čerstvě mletý pepř
hrst majoránky
petrželka a pažitka k podávání
Postup:
- Uzené zalijte v hrnci studenou vodou, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte hodinu doměkka.
- Mezitím si očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu.
- Uvařené maso vyjměte, vodu uchovejte. Nakrájejte uzené na kostičky.
- Na oleji v kastrolu orestujte zprudka cibuli s česnekem a pak k nim zeleninu nasypejte. Opékejte asi 5 minut a průběžně promíchávejte.
- Přidejte do kastrolu maso a podlijte vše vínem. Když se do poloviny odpaří, zalijte vše vývarem z uzeného tak, aby hladina sahala těsně nad zeleninu s masem. Vložte libeček. Osolte dle chuti (pozor, uzené už slané je) a ochuťte majoránkou – čerstvou či sušenou.
- Ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte 30 minut. Podle potřeby podlévejte vždy do stejné výšky tekutiny.
- Hotový eintopf podávejte v miskách nebo hlubokých talířích ozdobený bylinkami. Můžete si k němu dát chléb.
Napsat komentář