Mleté maso zapečené pod bramborovou kaší

Dokonalá večeře pro celou rodinu...

3 listopadu, 2017

 Zapékané pokrmy jsou velice oblíbené nejen u strávníků, ale i kuchařek. Vše je pěkně v jednom pekáči a chutě se tak krásně prolnou.. Tuhle dobrotu vařím už dlouho. Je v ní prvek lasagní, ale i trochu moussaky.. Prostě od každého něco. Bramborová kaše z trouby je naprosto báječná. Není nad to, když se opeče dozlatova! Když jí vévodí ještě ementál, není pochyb, že půjde skutečně o zážitek. 

 

MLETÉ MASO ZAPEČENÉ POD BRAMBOROVOU KAŠÍ

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 30 min.

Doba pečení: 30 min.

 

 

Na 4 porce v jednom pekáčku si připravte:

 

MASO:

2 lžíce olivového oleje

1 velkou cibuli posekanou nadrobno

4 velké mrkve (nebo 6 malých) pokrájených na kostičky

600 g mletého hovězího masa

lístky z několika snítek tymiánu (případně lžíce sušeného)

3 bobkové listy

200 ml hovězího vývaru

50 ml rajčatového protlaku (např. Valfrutta)

2 lžíce hladké mouky

sůl

pepř

 

BRAMBOROVÁ KAŠE:

8 středních brambor očištěných a pokrájených na kousky

sůl

2 lžíce másla

150 ml mléka

nastrouhaný muškátový oříšek

50 g sýru ementál vcelku

 

máslo na vymazání formy

 

 

Postup:

 

  1. Nejdříve si dejte uvařit do osolené vody brambory.
  2. Na olivovém oleji v hluboké pánvi nebo kastrolu orestujte cibuli s mrkví a pak na ně vhoďte maso. Opékejte jej dohněda. Přidejte tymián a bobkový list a za občasného míchání vařte 5 minut.
  3. Podlijte masovou směs vývarem a vmíchejte protlak s moukou. Osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a duste při mírné teplotě 20 minut. Rozpalte si troubu na 180´ C.

  4. Mezitím máte již uvařené brambory. Slijte vodu, přidejte k nim máslo a ohřáté mléko, nastrouhejte muškátový oříšek a metličkou vyšlehejte kaši – ne úplně hladkou, ne s velkými hrudkami.
  5. Pekáček vymažte máslem, na dno přeneste masovou směs a na ni rozprostřete bramborovou kaši. Navrch nastrouhejte sýr.
  6. Vložte pekáček do trouby a zapékejte asi 30 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky