Mleté maso zapečené pod bramborovou kaší
Dokonalá večeře pro celou rodinu...
3 listopadu, 2017
Zapékané pokrmy jsou velice oblíbené nejen u strávníků, ale i kuchařek. Vše je pěkně v jednom pekáči a chutě se tak krásně prolnou.. Tuhle dobrotu vařím už dlouho. Je v ní prvek lasagní, ale i trochu moussaky.. Prostě od každého něco. Bramborová kaše z trouby je naprosto báječná. Není nad to, když se opeče dozlatova! Když jí vévodí ještě ementál, není pochyb, že půjde skutečně o zážitek.
MLETÉ MASO ZAPEČENÉ POD BRAMBOROVOU KAŠÍ
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 30 min.
Doba pečení: 30 min.
Na 4 porce v jednom pekáčku si připravte:
MASO:
2 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli posekanou nadrobno
4 velké mrkve (nebo 6 malých) pokrájených na kostičky
600 g mletého hovězího masa
lístky z několika snítek tymiánu (případně lžíce sušeného)
3 bobkové listy
200 ml hovězího vývaru
50 ml rajčatového protlaku (např. Valfrutta)
2 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
BRAMBOROVÁ KAŠE:
8 středních brambor očištěných a pokrájených na kousky
sůl
2 lžíce másla
150 ml mléka
nastrouhaný muškátový oříšek
50 g sýru ementál vcelku
máslo na vymazání formy
Postup:
- Nejdříve si dejte uvařit do osolené vody brambory.
- Na olivovém oleji v hluboké pánvi nebo kastrolu orestujte cibuli s mrkví a pak na ně vhoďte maso. Opékejte jej dohněda. Přidejte tymián a bobkový list a za občasného míchání vařte 5 minut.
- Podlijte masovou směs vývarem a vmíchejte protlak s moukou. Osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a duste při mírné teplotě 20 minut. Rozpalte si troubu na 180´ C.
- Mezitím máte již uvařené brambory. Slijte vodu, přidejte k nim máslo a ohřáté mléko, nastrouhejte muškátový oříšek a metličkou vyšlehejte kaši – ne úplně hladkou, ne s velkými hrudkami.
- Pekáček vymažte máslem, na dno přeneste masovou směs a na ni rozprostřete bramborovou kaši. Navrch nastrouhejte sýr.
- Vložte pekáček do trouby a zapékejte asi 30 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
Napsat komentář