Tartaletky s náplní z lesních hub
Voňavé koláčky jako hlavní pokrm...
25 října, 2017
Tartaletky jsou mini koláčky z listového či křehkého těsta, které můžete naplnit prakticky čímkoliv. Sladkou i slanou náplní. Já jsem tentokrát sáhla po mých milovaných houbách, které jsem zkombinovala s ricottou. Vyšlo to náramně a jsem si jistá, že tuhle dobrotu brzy zopakuji.
♥ Pokud nemáte malé zapékací formičky, nezoufejte, upečte jeden velký koláč.
TARTALETKY S NÁPLNÍ Z LESNÍCH HUB
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření + pečení: 15 min. + 15 min.
Na 4 formičky o průměru 12 cm (nebo 1 koláčovou formu):
1 lžíce másla
250 g lesních hub očištěných a pokrájených na kostičky (čerstvých či mražených)
1 velký stroužek česneku
2 jarní cibulky
sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvé nebo sušené oregano
250 g listového těsta (předem rozválené vám ušetří práci)
250 g sýru ricotta
2 vejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
Postup:
- Na másle orestujte houby a podlijte je trochou vroucí vody. Osolte, opepřete a nechejte dusit 10 minut.
- Rozehřejte si zatím troubu na 200´C a připravte listové těsto. Podle formiček si vykrojte kola s větším okrajem. Formičky vymažte máslem a těstem je vystelte tak, aby přebývající těsto bylo ohnuté přes okraje. Dna propíchejte vidličkou.
- Jarní cibulku pokrájejte na kolečka, bílou část nasypejte k houbám, zelenou odložte stranou. K houbám prolisujte i česnek a přidejte oregano. Promíchejte a nechte ještě 3 minuty podusit.
- Vložte formičky na plech do trouby a předpečte těsto 5 minut. Pokud bude přece jen sjíždět, nezoufejte, nevadí. Klidně ho nějakým zbytkem těsta nastavte.
- Mezitím si připravte ricottu. Prošlehejte ji v misce s vajíčky, jemně osolte a nastrouhejte muškátový oříšek.
- Vytáhněte plech s předpečeným těstem a rozdělte do formiček ricottu. Na ni přijde houbová náplň a zbylá zelená kolečka jarní cibulky. Snižte teplotu na 180´C a ještě 10 minut pečte.
Napsat komentář