Polévka z máslové dýně s karamelizovaným jablíčkem

Dokonalá podzimní polévka...

23 října, 2017

Určitě víte, že existuje několik druhů dýní. Jedna z nich je máslová. Tvarem připomíná hrušku, její slupka je světle béžová a hodně tvrdá. Když ji oloupete, vykoukne na vás jasně oranžová barva. Tato dýně je asi chuťově nejvýraznější. Připomíná oříškové máslo. Vařila jsem ji poprvé a zkusila polévku. Nápad z jablíčky není můj, pochází z německého receptu na podobnou polévku. To spojení je neuvěřitelné! A geniální je, že jsem polévku nemusela vůbec ničím zahušťovat. Nepoužila jsem ani smetanu a chuť byla i tak jemná.

 

POLÉVKA Z MÁSLOVÉ DÝNĚ S KARAMELIZOVANÝM JABLÍČKEM

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 20 min.

 

 

Na 6 porcí polévky jsou potřeba:

 

1 lžíce másla

1 lžíce olivového oleje

1 cibule posekaná nadrobno

1 máslová dýně

1 pomeranč

1 l domácího vývaru

sůl

čerstvě mletý pepř

špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

 

JABLÍČKO:

1 lžíce másla

1 zarovnaná lžíce třtinového cukru

2 malá jablka rozkrájená na plátky

1 lžíce citrónové šťávy

 

 

 

 

Postup:

  1. Dýni omyjte a oloupejte. Vydlabejte z ní semínka a pokrájejte ji na kostky. Pomeranč oloupejte a rozdělte na čtvrtky. Zbavte ho bílých silných vláken. 
  2. Na másle a olivovém oleji nechejte zesklovatět cibuli a pak na ni vhoďte dýni. Restujte asi 2 minuty a přidejte pomeranč. Zalijte vývarem a vařte při mírné teplotě 20 min.
  3. Mezitím si připravte jablíčka. Na pánvičce rozehřejte máslo a rozpusťte v něm opatrně cukr. Vložte plátky jablíčka a zvolna ho z obou stran opečte (asi 2 minuty z každé strany).
  4. Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Podle chuti dosolte, opepřete a nastrouhejte do ní muškátový oříšek. Servírujte s opečeným jablíčkem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky