Polévka z máslové dýně s karamelizovaným jablíčkem
Dokonalá podzimní polévka...
23 října, 2017
Určitě víte, že existuje několik druhů dýní. Jedna z nich je máslová. Tvarem připomíná hrušku, její slupka je světle béžová a hodně tvrdá. Když ji oloupete, vykoukne na vás jasně oranžová barva. Tato dýně je asi chuťově nejvýraznější. Připomíná oříškové máslo. Vařila jsem ji poprvé a zkusila polévku. Nápad z jablíčky není můj, pochází z německého receptu na podobnou polévku. To spojení je neuvěřitelné! A geniální je, že jsem polévku nemusela vůbec ničím zahušťovat. Nepoužila jsem ani smetanu a chuť byla i tak jemná.
POLÉVKA Z MÁSLOVÉ DÝNĚ S KARAMELIZOVANÝM JABLÍČKEM
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 20 min.
Na 6 porcí polévky jsou potřeba:
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 cibule posekaná nadrobno
1 máslová dýně
1 pomeranč
1 l domácího vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
JABLÍČKO:
1 lžíce másla
1 zarovnaná lžíce třtinového cukru
2 malá jablka rozkrájená na plátky
1 lžíce citrónové šťávy
Postup:
- Dýni omyjte a oloupejte. Vydlabejte z ní semínka a pokrájejte ji na kostky. Pomeranč oloupejte a rozdělte na čtvrtky. Zbavte ho bílých silných vláken.
- Na másle a olivovém oleji nechejte zesklovatět cibuli a pak na ni vhoďte dýni. Restujte asi 2 minuty a přidejte pomeranč. Zalijte vývarem a vařte při mírné teplotě 20 min.
- Mezitím si připravte jablíčka. Na pánvičce rozehřejte máslo a rozpusťte v něm opatrně cukr. Vložte plátky jablíčka a zvolna ho z obou stran opečte (asi 2 minuty z každé strany).
- Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Podle chuti dosolte, opepřete a nastrouhejte do ní muškátový oříšek. Servírujte s opečeným jablíčkem.
Napsat komentář