Pomerančovo – oříšková bábovka s karamelem
Dokonalý víkendový i slavnostní moučník...
22 října, 2017
Přináším vám úchvatný německý recept na bábovku, která je synonymem domácí pohody a štěstí. Upečte si ji jen tak pro rodinu, ale klidně s ní přivítejte vzácnou návštěvu. Ta si tuhle božskou dobrotu určitě zaslouží a náležitě vás ocení. Snoubí se v ní vůně pomerančů a sladkoslaná chuť karamelu. Oříšky to dotáhnou k dokonalosti. Neváhejte!
POMERANČOVO – OŘÍŠKOVÁ BÁBOVKA S KARAMELEM
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: cca. 55 min. (170´ / 150´C horkovzdušná trouba)
Ingredience:
BÁBOVKA:
125 g másla pokojové teploty
220 g třtinového cukru
2 vejce
200 g tvarohu
kůra z 1 pomeranče (chemicky neošetřeného)
200 g hladké mouky
100 g kukuřičného škrobu nebo Solamylu
1 balíček kypřicího prášku
75 ml mléka
50 ml pomerančové šťávy
75 g mletých lískových oříšků
KARAMELOVÁ POLEVA:
130 g cukru krupice
2 lžíce másla
100 ml smetany ke šlehání (můžete i přidat podle hustoty)
špetka soli
máslo a krupice k vymazání a vysypání formy
pekanové ořechy (můžete nahradit jinými) na ozdobu
Postup:
- Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny a postupně přidejte vejce. Pak přijde na řadu tvaroh, pomerančová kůra, mouka, škrob a kypřicí prášek. Důkladně vše promíchejte a nakonec vlijte mléko a pomerančovou šťávu. Zapracujte do těsta oříšky a vyšlehejte v hladkou hmotu.
- Bábovkovou formu pečlivě vymažte máslem a vysypejte krupicí. Nalijte do ní rovnoměrně těsto, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby. Pečte asi 55 minut, dokud bábovka nebude hnědá. Že je uvnitř upečená poznáte pomocí špejle. Zapíchněte ji do těsta. Pokud je po vyjmutí čistá, máte hotovo.
- Mezitím si připravte karamel. Na pánvičce pomalu a opravdu opatrně rozpusťte za stálého míchání cukr. Když je v tekutém stavu, vmíchejte k němu máslo a smetanu. Nakonec osolte.
- Upečenou bábovku nechejte vychladnout, vyklopte ji na podložku a polijte karamelem. Ozdobte ořechy.
Napsat komentář