Domácí máslo

Není nad poctivé a domácí...

10 října, 2017

Jsem pyšná na to, že umím péct kváskový chléb. A poslední dny k němu přibylo ještě domácí máslo. Kvalitní máslo se dnes řadí k předraženému či nedostatkovému zboží a já jsem se rozhodla, že se tím nenechám rozhodit. Bez másla si neumím představit nejen studenou, ale i teplou kuchyni. Rostlinné náhražky u mě nenajdete. Místo toho, abych obíhala obchody a řešila cenu másla, zkusila jsem si koupit od Tescomy nádobu na jeho přípravu a k ní ještě máselničku. Máslo můžete vyrobit i pomocí robota, ale tahle varianta mi přijde příjemná. Navíc si u ní procvičíte svaly na rukou. Bonusem pak bude vynikající podmáslí. Opravdu jsem nečekala, že výsledek bude tak ohromující. Za těch pár minut času skutečně stojí. Rozdíl poznaly i děti!

 

♥  Nedávno jsem kvůli vyprodané smetaně (podobný nápad jako já asi už dostalo více lidí) byla nucena koupit trvanlivou. Chuť byla stejná, ale konzistence pěnová. Nedoporučuji, jedině v nouzi, ve které jsem byla já. Dejte přednost čerstvé 33% smetaně v krabičce, nebo v kelímku (Olma).

 

DOMÁCÍ MÁSLO

 

Doba přípravy: do 15 min.

 

 

Na cca. 100 g másla jsou potřeba pouze:

 

250 ml smetany ke šlehání (33%)

75 ml studené vody

 

nádoba na šlehání másla Tescoma

 

Postup:

 

  1. Do nádoby nalijte smetanu, utáhněte víčko, utěsněte otvor na vylévání podmáslí a začněte šlehat (návod napoví). V návodu se uvádí méně minut, než odpovídá skutečnosti. Mně to zabere asi 5 s tím, že průběžně kontroluji konzistenci.
  2. Během vaší ruční práce vznikne nejdříve šlehačka. To je chvíle, kdy se musíte ovládnout, abyste ji nesnědli. Ještě to není máslo, ale pomalu se blížíte do finále.

  3. Šlehejte dál a ucítíte jemný odpor. Šlehačka houstne. Po chvíli uslyšíte takové čvachtání a kolem šlehací tyčky začne vylézat máslo. Zkuste odstranit malinký špunt ve víčku a vylít tekutinu – podmáslí.

  4. Nyní nalijte do nádoby vodu a šlehejte ještě chvíli. Ani ne do minuty vylijete hodně podmáslí a dostanete to pravé máslo.

  5. Stěrkou máslo uvolněte od nádoby i šlehací tyčky a natřete ho buď do máselničky od Tescomy, která je na to šikovná (máslo totiž po ztuhnutí dostane tvar, uvolníte od silikonového víčka, na které jste ho původně natřeli a bude krásně držet na dně) nebo do jakékoliv krabičky. Nechejte ztuhnout.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Jeden komentář: “Domácí máslo”

  1. Petra Kebrtova napsal:

    Jeeee, to je super recept a koukam, ze tyhle pomucky jsou v tescome zrovna v akci:-P

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky