Domácí máslo
Není nad poctivé a domácí...
10 října, 2017
Jsem pyšná na to, že umím péct kváskový chléb. A poslední dny k němu přibylo ještě domácí máslo. Kvalitní máslo se dnes řadí k předraženému či nedostatkovému zboží a já jsem se rozhodla, že se tím nenechám rozhodit. Bez másla si neumím představit nejen studenou, ale i teplou kuchyni. Rostlinné náhražky u mě nenajdete. Místo toho, abych obíhala obchody a řešila cenu másla, zkusila jsem si koupit od Tescomy nádobu na jeho přípravu a k ní ještě máselničku. Máslo můžete vyrobit i pomocí robota, ale tahle varianta mi přijde příjemná. Navíc si u ní procvičíte svaly na rukou. Bonusem pak bude vynikající podmáslí. Opravdu jsem nečekala, že výsledek bude tak ohromující. Za těch pár minut času skutečně stojí. Rozdíl poznaly i děti!
♥ Nedávno jsem kvůli vyprodané smetaně (podobný nápad jako já asi už dostalo více lidí) byla nucena koupit trvanlivou. Chuť byla stejná, ale konzistence pěnová. Nedoporučuji, jedině v nouzi, ve které jsem byla já. Dejte přednost čerstvé 33% smetaně v krabičce, nebo v kelímku (Olma).
DOMÁCÍ MÁSLO
Doba přípravy: do 15 min.
Na cca. 100 g másla jsou potřeba pouze:
250 ml smetany ke šlehání (33%)
75 ml studené vody
nádoba na šlehání másla Tescoma
Postup:
- Do nádoby nalijte smetanu, utáhněte víčko, utěsněte otvor na vylévání podmáslí a začněte šlehat (návod napoví). V návodu se uvádí méně minut, než odpovídá skutečnosti. Mně to zabere asi 5 s tím, že průběžně kontroluji konzistenci.
- Během vaší ruční práce vznikne nejdříve šlehačka. To je chvíle, kdy se musíte ovládnout, abyste ji nesnědli. Ještě to není máslo, ale pomalu se blížíte do finále.
- Šlehejte dál a ucítíte jemný odpor. Šlehačka houstne. Po chvíli uslyšíte takové čvachtání a kolem šlehací tyčky začne vylézat máslo. Zkuste odstranit malinký špunt ve víčku a vylít tekutinu – podmáslí.
- Nyní nalijte do nádoby vodu a šlehejte ještě chvíli. Ani ne do minuty vylijete hodně podmáslí a dostanete to pravé máslo.
- Stěrkou máslo uvolněte od nádoby i šlehací tyčky a natřete ho buď do máselničky od Tescomy, která je na to šikovná (máslo totiž po ztuhnutí dostane tvar, uvolníte od silikonového víčka, na které jste ho původně natřeli a bude krásně držet na dně) nebo do jakékoliv krabičky. Nechejte ztuhnout.
Jeeee, to je super recept a koukam, ze tyhle pomucky jsou v tescome zrovna v akci:-P