Jablečný koláč s jemnou polevou

Jablečné pokušení...

Říjen 5, 2017

Tento koláč pochází ze Štýrska, tedy ze zelené spolkové země Rakouska, která je proslulá pěstováním jablek a dýní. Recept na tento skvělý moučník mám ze svého oblíbeného rakouského časopisu. Je úžasný, vláčný, hřejivý, prostě podzimní! Příprava je skutečně snadná. 

♥  Neměla jsem na chalupě menší rozevírací formu, proto je koláč na fotce nižší, než by měl být. Což samozřejmě ničemu nevadí.

 

 

JABLEČNÝ KOLÁČ S JEMNOU POLEVOU

 

Doba přípravy: 15 min. + 30 min. na chlazení těsta

Doba pečení: cca. 60 min.  (180´C, horkovzdušná trouba 160´C)

 

 

 

Na koláčovou formu o průměru 24 cm (10 – 12 kousků):

 

TĚSTO:

150 g hladké mouky

½ sáčku kypřicího prášku

75 g moučkového cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 vejce

75 g másla

 

750 g jablek

 

POLEVA:

2 vejce

100 g krupicového cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 lžíce citrónové šťávy

6 lžic kysané smetany

1 lžíce kukuřičného škrobu

 

 

Postup:

 

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte, vzniklou hmotu zabalte do fólie a vložte na půl hodiny do chladničky.
  2. Mezitím si nachystejte jablka. Rozdělte je na čtvrtky, zbavte jádřinců a pak nakrájejte na plátky.
  3. Formu – nejlépe rozevírací – vymažte máslem. Připravené těsto poklaďte na dno a namačkejte ho také na boky co nejvýš to jde. Plátky jablek naskládejte na dno a vložte formu do trouby. Předpékejte 15 minut.
  4. Mezitím si připravte polevu. Vyšlehejte všechny ingredience dohladka. Vyjměte koláč z trouby, polevu rozetřete na jablka a dopékejte dalších 40 – 45 minut.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky