Jablečný koláč s jemnou polevou
Jablečné pokušení...
5 října, 2017
Tento koláč pochází ze Štýrska, tedy ze zelené spolkové země Rakouska, která je proslulá pěstováním jablek a dýní. Recept na tento skvělý moučník mám ze svého oblíbeného rakouského časopisu. Je úžasný, vláčný, hřejivý, prostě podzimní! Příprava je skutečně snadná.
♥ Neměla jsem na chalupě menší rozevírací formu, proto je koláč na fotce nižší, než by měl být. Což samozřejmě ničemu nevadí.
JABLEČNÝ KOLÁČ S JEMNOU POLEVOU
Doba přípravy: 15 min. + 30 min. na chlazení těsta
Doba pečení: cca. 60 min. (180´C, horkovzdušná trouba 160´C)
Na koláčovou formu o průměru 24 cm (10 – 12 kousků):
TĚSTO:
150 g hladké mouky
½ sáčku kypřicího prášku
75 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
75 g másla
750 g jablek
POLEVA:
2 vejce
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
6 lžic kysané smetany
1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup:
- Všechny ingredience na těsto smíchejte, vzniklou hmotu zabalte do fólie a vložte na půl hodiny do chladničky.
- Mezitím si nachystejte jablka. Rozdělte je na čtvrtky, zbavte jádřinců a pak nakrájejte na plátky.
- Formu – nejlépe rozevírací – vymažte máslem. Připravené těsto poklaďte na dno a namačkejte ho také na boky co nejvýš to jde. Plátky jablek naskládejte na dno a vložte formu do trouby. Předpékejte 15 minut.
- Mezitím si připravte polevu. Vyšlehejte všechny ingredience dohladka. Vyjměte koláč z trouby, polevu rozetřete na jablka a dopékejte dalších 40 – 45 minut.
Napsat komentář