Dýňovo – pomerančové kari s kuřecím masem
Podzimní Asie...
2 října, 2017
Nemůžu se asijské kuchyně nabažit. Stejně tak podzimu a jeho barev. Co takhle tyhle dvě věci spojit? Vznikne z toho úžasné kari, při jehož konzumaci budete zavírat oči. Za to vám ručím! Inspiroval mě obrázek podobného pokrmu v časopisu Food, ale vytvořila jsem si vlastní recept. Po tom úspěchu je mi jasné, že jej brzy zopakuji! Je to jedním slovem bomba.
DÝŇOVO – POMERANČOVÉ KARI S KUŘECÍM MASEM
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 30 min.
Pro 2 osoby budete potřebovat:
2 lžíce rostlinného oleje
2 vykostěná kuřecí stehýnka
2 lžíce skvělé sójové omáčky (já používám Kikkoman)
1 cibuli nakrájenou na proužky
5 cm zázvoru oloupaného a nakrájeného na plátky
1 velkou lžíci červené kari pasty
1 malou nebo půlku velké dýně hokkaido
1 oloupaný pomeranč
vývar na podlévání
200 ml kokosového mléka
sůl
hrst pražených arašídů
hrst čerstvého koriandru
PŘÍLOHA
2 lžíce rostlinného oleje
4 hřebíčky
2 hrsti jasmínové rýže
1/4 jarní cibulky na ozdobu
Postup:
- Kuřecí stehenní řízky omyjte, osušte a očistěte. Potřete je sójovou omáčkou.
- Na rozpáleném oleji je zprudka restujte asi 5 minut. Mezitím si připravte dýni a pomeranč. Dýni omyjte (není potřeba loupat), rozkrojte, vydlabejte semínka a rozkrájejte ji na měsíčky. Oloupaný pomeranč rozdělte na čtvrtky.
- Nyní přihoďte do pánve cibuli a zázvor společně s kari pastou. Opékejte asi 2 minuty a pak na základ vhoďte dýni a pomeranče. Po chvilce podlijte vývarem a stáhněte teplotu. Průběžně vymačkávejte vařečkou z pomerančů šťávu a dužinu. Duste vše asi 20 minut.
- Mezitím si uvařte rýži. Na rozpálený olej nasypte rýži, krátce orestujte a pak zalijte vývarem. Duste při mírné teplotě 10 minut.
- Vyjměte z pánve slupky od pomeranče a nalijte do ní kokosové mléko. Určitě použijte husté mléko, které se drží na povrchu plechovky. Konzistence omáčky bude krásně krémová. Dosolte.
- Kari naservírujte na talíř, zasypejte ho arašídy a koriandrem. Rýži podávejte ozdobenou jarní cibulkou.
Leave a Reply