Polévka z pravých hříbů s hřibovými chipsy (podle Dagmar Peckové)
Bude se vám chtít zpívat...
26 září, 2017
Zpěvačky jsou skvělé kuchařky. A operní pěvkyně obzvlášť. Vaření je totiž velice podobné hudbě. Věřte, nebo ne. Hudbu tvoří tóny, které musí být v harmonii, aby dokonale ladily. Jídlo tvoří ingredience, které musí ladit stejně tak. Když vařím, cítím se podobně, jako když zpívám. Mezzosopranistka Dagmar Pecková je známá kromě svého pěveckého umu i tím kulinářským. S jejím svolením vám přináším jedinečnou hříbkovou polévku, která vás rozhodně dostane.
POLÉVKA Z PRAVÝCH HŘIBŮ S HŘIBOVÝMI CHIPSY
(PODLE DAGMAR PECKOVÉ)
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 25 min.
Ingredience na 2 velké porce (nebo 4 menší):
2 lžíce olivového oleje
100 g šalotek nasekaných nadrobno
250 g pravých hříbků očištěných a pokrájených na kousky
30 g brambor (1 malá) pokrájených na kostičky
200 ml kvalitního bílého vína
400 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
200 ml smetany ke šlehání
1 lžička oregana
NA DOKONČENÍ:
HŘIBOVÉ CHIPSY
2 hříbky nakrájené na cca. 3 mm silné plátky (i s nožičkou)
jádra vlašských ořechů
čerstvé oregano na ozdobu
lanýžový olej na závěr
♥ Lanýžový olej je extra panenský olivový olej, který obsahuje výtažek z hub, které se nazývají lanýže. Jsou specialitou hlavně v Itálii a mají vysokou cenu. Jsou považovány za opravdovou specialitu a vaří se z nich v těch nejlepších restauracích.
Postup:
- Namočte si do vody plátky hříbků, ze kterých vytvoříte později chipsy.
- Na oleji orestujte krátce šalotku, po chvilce k ní přihoďte hříbky a kostičky brambory. Nechejte je spolu asi 3 minuty opékat a poté základ zalijte vínem. Čekejte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
- Nyní přilijte vývar a smetanu. Přisypejte oregano, které rozemnete v dlani a při mírné teplotě vařte polévku 20 minut.
- Mezitím si připravte houbové chipsy. Vyjměte plátky hříbků z vody a osušte je. V horkém oleji je osmažte dozlatova.
- Na suché pánvi opečte rychle jádra vlašských ořechů.
- Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dle chuti dosolte.
- Servírujte s hřibovými chipsy, ořechy a snítkou čerstvého oregana. Zakápněte lanýžovým olejem.
Napsat komentář