Minestrone (zeleninová polévka)

Variabilní italská klasika...

13 září, 2017

Minestrone je polévka, se kterou se setkáte v kdejaké pizzerii u nás. Spousta lidí si ji dává možná pro zvučné jméno, možná proto, že je nic jiného nenapadne. Já jsem se s kvalitně uvařenou minestrone setkala jen párkrát. Ač je její příprava vlastně jednoduchá, pro mnoho kuchařů znamená ´hodit do vody hodně zeleniny, nalít tam co nejvíc rajčatového protlaku pro barvu a někdy i čímsi zahustit´. Výsledkem bývá buď obarvená voda dočervena s rozvařenými těstovinami a pár kousky zeleniny – co dům dal, nebo hustá kaše s neidentifikovatelnými cucky. Takhle teda ne.

Já jsem si polévku nastudovala ve 3 různých italských kuchařkách. Závěr je vždy stejný. Minestrone nemá žádný pevně daný recept. Důležité je použít hodně rozmanité zeleniny, fazolky, kvalitní vývar, a pak je na vás, zda polévku budete chtít konzumovat s těstovinou nebo dochutíte pestem a parmezánem. Já jsem si vzala od každého něco. Zde je můj recept:

 

MINESTRONE (ZELENINOVÁ POLÉVKA)

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: 1, 5 hod.


Ingredience:

 

3 lžíce olivového oleje

2 cibule pokrájené na proužky

2 velké stroužky česneku pokrájené na plátky

2 mrkve nakrájené na kolečka

2 stonky řapíkatého celeru pokrájeného na plátky

½ zelené cukety nakrájené na kostky

½ žluté cukety nakrájené na kostky

2 listy kapusty nasekané na proužky

1 velká brambora pokrájená na malé kostičky

2 oloupaná zralá rajčata rozkrojená na 4 dílky

1 plechovka nakládaných bílých fazolí

2 lžíce rajčatového protlaku

hovězí/drůbeží či zeleninový vývar

 

K PODÁVÁNÍ

bazalkové pesto (směs drcených lístků bazalky, piniových oříšků, parmezánů a olivového oleje)

drobné těstoviny uvařené ´al dente´ – na skus

pár kapek skvělého olivového oleje

nastrouhaný parmezán

 

♥  Pesto si můžete vyrobit doma (recept dodám), nebo jej koupíte téměř v každém obchodě. Dbejte na kvalitu.

 

 

Postup:

  1. Na rozehřátém olivovém oleji opečte cibuli, za chvilku k ní přihoďte česnek. Minutu je spolu opékejte.
  2. Přihoďte do hrnce veškerou nakrájenou zeleninu a pak i fazolky i s nálevem. Asi 3 minuty restujte. Přidejte rajčatový protlak.
  3. Nalijte do hrnce vývar, podle potřeby osolte, opepřete, stáhněte teplotu a pod pokličkou zvolna vařte necelou hodinu a půl.
  4. Pokud budete chtít těstoviny, uvařte je zvlášť a přidejte si je až do talíře. Polévku podávejte s lžící bazalkového pesta a parmezánem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky