Minestrone (zeleninová polévka)
Variabilní italská klasika...
13 září, 2017
Minestrone je polévka, se kterou se setkáte v kdejaké pizzerii u nás. Spousta lidí si ji dává možná pro zvučné jméno, možná proto, že je nic jiného nenapadne. Já jsem se s kvalitně uvařenou minestrone setkala jen párkrát. Ač je její příprava vlastně jednoduchá, pro mnoho kuchařů znamená ´hodit do vody hodně zeleniny, nalít tam co nejvíc rajčatového protlaku pro barvu a někdy i čímsi zahustit´. Výsledkem bývá buď obarvená voda dočervena s rozvařenými těstovinami a pár kousky zeleniny – co dům dal, nebo hustá kaše s neidentifikovatelnými cucky. Takhle teda ne.
Já jsem si polévku nastudovala ve 3 různých italských kuchařkách. Závěr je vždy stejný. Minestrone nemá žádný pevně daný recept. Důležité je použít hodně rozmanité zeleniny, fazolky, kvalitní vývar, a pak je na vás, zda polévku budete chtít konzumovat s těstovinou nebo dochutíte pestem a parmezánem. Já jsem si vzala od každého něco. Zde je můj recept:
MINESTRONE (ZELENINOVÁ POLÉVKA)
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření: 1, 5 hod.
Ingredience:
3 lžíce olivového oleje
2 cibule pokrájené na proužky
2 velké stroužky česneku pokrájené na plátky
2 mrkve nakrájené na kolečka
2 stonky řapíkatého celeru pokrájeného na plátky
½ zelené cukety nakrájené na kostky
½ žluté cukety nakrájené na kostky
2 listy kapusty nasekané na proužky
1 velká brambora pokrájená na malé kostičky
2 oloupaná zralá rajčata rozkrojená na 4 dílky
1 plechovka nakládaných bílých fazolí
2 lžíce rajčatového protlaku
hovězí/drůbeží či zeleninový vývar
K PODÁVÁNÍ
bazalkové pesto (směs drcených lístků bazalky, piniových oříšků, parmezánů a olivového oleje)
drobné těstoviny uvařené ´al dente´ – na skus
pár kapek skvělého olivového oleje
nastrouhaný parmezán
♥ Pesto si můžete vyrobit doma (recept dodám), nebo jej koupíte téměř v každém obchodě. Dbejte na kvalitu.
Postup:
- Na rozehřátém olivovém oleji opečte cibuli, za chvilku k ní přihoďte česnek. Minutu je spolu opékejte.
- Přihoďte do hrnce veškerou nakrájenou zeleninu a pak i fazolky i s nálevem. Asi 3 minuty restujte. Přidejte rajčatový protlak.
- Nalijte do hrnce vývar, podle potřeby osolte, opepřete, stáhněte teplotu a pod pokličkou zvolna vařte necelou hodinu a půl.
- Pokud budete chtít těstoviny, uvařte je zvlášť a přidejte si je až do talíře. Polévku podávejte s lžící bazalkového pesta a parmezánem.
Napsat komentář