Švestkový koláč se skořicí
Když domovem zavoní podzim...
10 září, 2017
Než jsem se do tohoto koláče, který jsem objevila v rakouském časopisu, pustila, říkala jsem si, že je příliš obyčejný, že nebude ničím zajímavý… Teď jsem ráda, že jsem ho upekla. Je totiž famózní! Snížila jsem jen trochu dávku cukru. Koláč je nádherně vláčný a voňavý. Kouzlo možná umocnilo i to, že jsem koupila ve farmářském obchodě veliké a opravdu kyselé švestky. S cukrem a skořicí vytvořily dokonalou souhru!
ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICÍ
Doba přípravy: cca. 30 min.
Doba pečení: cca. 30 min. (180´C, horkovzdušná trouba 160´C)
Na koláčovou formu si nachystejte:
140 g změklého másla
100 g moučkového cukru
špetku soli
1 vanilkový cukr
4 žloutky
3 bílky
140 g hladké mouky
kůru z 1 citrónu
cca. 300 g švestek rozpůlených a vypeckovaných
krupicový nebo krystalový cukr + skořice na posypání
Postup:
- Máslo šlehejte s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a se špetkou soli tak dlouho, dokud hmota nebude téměř bílá.
- Poté přidejte žloutky a vyšlehejte do pěny.
- Prosejte do směsi mouku, přidejte kůru a spojte vše v hladké těsto.
- Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte sníh, který pak opatrně vmícháte do těsta.
- Vymažte koláčovou formu máslem a vysypejte krupicí. Přesuňte do ní těsto a pěkně jej uhlaďte. Vyskládejte na něj pak půlky švestek – rozříznutou stranou nahoru. Lehce je do těsta vtlačte.
- Švestky nyní posypejte cukrem a skořicí. Pečte koláč asi 30 minut. Každá trouba peče jinak, proto možná bude potřebovat pár minut navíc.
Napsat komentář