Křehký koláč se švestkami a krémem
Překvapivé a lahodné spojení...
25 srpna, 2017
Obvyklejší je péct švestkový koláč s drobenkou, já jsem vyzkoušela verzi s krémem. Koláč je nádherně vláčný, není příliš sladký a osvěží. Měl velký úspěch. Kombinace kyselého se sladkým funguje vždycky skvěle. Určitě jej vyzkoušejte!
KŘEHKÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI A KRÉMEM
Doba přípravy: 35 min.
Doba pečení: cca. 40 min.
Na formu o průměru 26 cm:
KORPUS:
250 g hladké mouky
75 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
kávová lžička kypřicího prášku
125 g másla
1 vejce
máslo na vymazání formy
NÁPLŇ:
400 g rozpůlených švestek bez pecek
1 víčko rumu
2 lžíce citrónové šťávy
KRÉM:
250 ml mléka
3 vejce
2 zarovnané lžíce hladké mouky
1 vanilkový puding ( já mám nejradší Dr. Oetker – Pravá vanilka)
250 g smetany ke šlehání
60 g másla
50 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
Postup:
- Zpracujte mouku, cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce v hladké těsto a pak jej rozdělte na 2 poloviny. Koláčovou formu nejlépe s odnímatelným dnem o průměru 26 cm opravdu poctivě vymažte máslem.
- Vyválejte jednu polovinu těsta, kterou pak rozprostřete a prsty upravíte na dno formy. Z druhé poloviny vyválejte váleček, který položíte dokola a prsty vytáhnete trochu přes okraj. Na dno vyskládejte půlky švestek – slupkou dolů. Pokapejte je rumem a citrónem. Nechejte nyní chvíli odpočívat.
- Předehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C. Dejte si do misky 4 lžíce mléka a rozšlehejte s ním vajíčka, puding a mouku.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem z něho jedním tahem vyškrábněte zrníčka.
- Zbylé mléko nalijte do kastrůlku a svařte ho se smetanou, máslem, cukrem a vanilkovými zrníčky. Hned, jak směs začne vařit, vlijte k ní pudingovou směs. Vařte do zhoustnutí. Pozor, bude to mžik. Ať krém nepřipálíte! Nalijte krém na švestky a uhlaďte.
- Vložte formu do trouby. Pečte do zpevnění krému, trvá to asi 40 minut. Každá trouba je jiná, tak koláč od 30. minuty určitě hlídejte.
Dnes jsem ho pekla je je vynikájící
To jsem moc šťastná, děkuji!