Tofu se zeleninou, kokosovým mlékem a jasmínovou rýží

Tofu není jen náhražka masa...

Srpen 18, 2017

Neberte tofu jen jako náhražku masa pro vegetariány a vegany. Tento sójový pokrm si zaslouží více vaší pozornosti. Recept vznikl neplánovaně, spontánně, ostatně jako velká spousta těch, které vám zde píšu. Když můj muž dojedl, prohlásil s obavou, že opět zapomenu, co jsem uvařila: „To bylo fakt boží, tak si to honem napiš.“ Poslechla jsem, a tak si teď můžete tuto asijskou dobrotu vyzkoušet také. A já ji brzy zopakuji.

 

 

TOFU SE ZELENINOU, KOKOSOVÝM MLÉKEM A JASMÍNOVOU RÝŽÍ

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 25 min.


Pro 2 osoby si připravte:

 

2 lžíce rostlinného oleje

1 cibuli nakrájenou na klínky

2 stroužky česneku pokrájené na silnější plátky

180 g tofu nakrájeného na asi ½ cm plátky

10 středních žampiónů očištěných a pokrájených na plátky

1 mrkev pokrájenou na kolečka

½ cukety nakrájené na proužky

sůl

1 lžíci kari koření

vývar na podlití

2 lžíce teriyaki omáčky

1 chilli papričku nasekanou nadrobno

165 ml kokosového mléka (malá plechovka)

čerstvý koriandr k podávání

pár koleček jarní cibulky k podávání

 

jasmínovou rýži (já mám nejraději Arax)


Postup:

  1. Na rozpálený olej – nejlépe ve woku hoďte cibuli, česnek, žampióny, mrkev, cuketu a tofu. Když začnou hnědnout, podlijte je vývarem tak, aby neplavaly, osolte, zasypejte kari a nechejte je 10 minut opékat.
  2. Mezitím si uvařte rýži. V kastrůlku rozpalte lžíci oleje, rýži na něm chviličku opékejte a ak zaijte vroucí vodou. Osolte, promíchejte a pod pokličkou vařte při mírné teplotě 10 minut. Rýže v asijských jídlech by měla trošku lepit, ale nesmí být přitom blátivá.
  3. Nyní přidejte do pánve chilli papričku (trochu si nechte na ozdobu), omáčku teriyaki a vlijte kokosové mléko. Nechejte ještě 5 minut povařit.
  4. Na talíř naservírujte rýži, vedle ní směs s tofu a ozdobte chilli papričkami a čerstvým koriandrem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky