Tofu se zeleninou, kokosovým mlékem a jasmínovou rýží
Tofu není jen náhražka masa...
18 srpna, 2017
Neberte tofu jen jako náhražku masa pro vegetariány a vegany. Tento sójový pokrm si zaslouží více vaší pozornosti. Recept vznikl neplánovaně, spontánně, ostatně jako velká spousta těch, které vám zde píšu. Když můj muž dojedl, prohlásil s obavou, že opět zapomenu, co jsem uvařila: „To bylo fakt boží, tak si to honem napiš.“ Poslechla jsem, a tak si teď můžete tuto asijskou dobrotu vyzkoušet také. A já ji brzy zopakuji.
TOFU SE ZELENINOU, KOKOSOVÝM MLÉKEM A JASMÍNOVOU RÝŽÍ
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 25 min.
Pro 2 osoby si připravte:
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibuli nakrájenou na klínky
2 stroužky česneku pokrájené na silnější plátky
180 g tofu nakrájeného na asi ½ cm plátky
10 středních žampiónů očištěných a pokrájených na plátky
1 mrkev pokrájenou na kolečka
½ cukety nakrájené na proužky
sůl
1 lžíci kari koření
vývar na podlití
2 lžíce teriyaki omáčky
1 chilli papričku nasekanou nadrobno
165 ml kokosového mléka (malá plechovka)
čerstvý koriandr k podávání
pár koleček jarní cibulky k podávání
jasmínovou rýži (já mám nejraději Arax)
Postup:
- Na rozpálený olej – nejlépe ve woku hoďte cibuli, česnek, žampióny, mrkev, cuketu a tofu. Když začnou hnědnout, podlijte je vývarem tak, aby neplavaly, osolte, zasypejte kari a nechejte je 10 minut opékat.
- Mezitím si uvařte rýži. V kastrůlku rozpalte lžíci oleje, rýži na něm chviličku opékejte a ak zaijte vroucí vodou. Osolte, promíchejte a pod pokličkou vařte při mírné teplotě 10 minut. Rýže v asijských jídlech by měla trošku lepit, ale nesmí být přitom blátivá.
- Nyní přidejte do pánve chilli papričku (trochu si nechte na ozdobu), omáčku teriyaki a vlijte kokosové mléko. Nechejte ještě 5 minut povařit.
- Na talíř naservírujte rýži, vedle ní směs s tofu a ozdobte chilli papričkami a čerstvým koriandrem.
Napsat komentář