Krémová bramborová polévka s chipsy
Jemnost s překvapivým křupnutím...
27 července, 2017
Chtěla bych říct: Bramboračka jinak. Ale výsledná chuť je zcela odlišná. Předem jsem ani nevěděla, co tvořím, protože jsem si opět vymýšlela, ale byla to opravdu dobrota. Základem polévky je kořenová zelenina a brambory, ovšem zcela do jiných sfér ji pak přenese smetana s muškátovým oříškem. Myslím, že vás nezklame.
♥ Tím, že jsem v mrazničce neměla už čirý vývar (zamrazuji pravidelně), ale pouze variantu obsahující i kusy zeleniny, byl výsledek trochu kašovitý, zeleniny bylo totiž celkově více. Vzpomněla jsem si tak na miminkovské období svých dětí. S čistým vývarem bude mít polévka trošku řidší konzistenci, což zkusím příště.
KRÉMOVÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA S CHIPSY
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 25 min.
Na 6 porcí si nachystejte:
2 lžíce másla
1 cibuli nakrájenou na kostičky
2 stroužky česneku nasekané nadrobno
2 mrkve pokrájené na silnější kolečka
1 petržel pokrájenou na silnější kolečka
¼ celeru
5 malých brambor
750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
2 bobkové listy
250 ml smetany ke šlehání
sůl
muškátový oříšek
1 neoloupanou bramboru na chipsy na ozdobu
olivový olej na osmažení chipsů
tymián na ozdobu
Postup:
- Na másle orestujte cibuli, po minutě k ní přihoďte česnek a bobkový list, po další minutě pak veškerou zeleninu. Opékejte asi 3 minuty.
- Základ zalijte vývarem a vařte pod pokličkou na při mírné teplotě do změknutí brambor a zeleniny.
- Mezitím si připravte chipsy. Bramboru nakrájejte na tenoučké plátky, osušte je a osmažte velice zvolna na pánvičce s olivovým olejem. Poté je vyjměte a nechejte osušit na papírové utěrce. Měly by být krásně křupavé, ne však zcela vysušené.
- Nalijte do hrnce smetanu a rozmixujte polévku dohladka tyčovým mixérem. Ochuťte muškátovým oříškem.
- Na talíři polévku ozdobte chipsy a tymiánem, můžete ještě pro výraznější chuť i „pro oko“ nastrouhat muškátový oříšek.
Leave a Reply