Rybízovo – makový koláček
Vláčný a osvěžující letní pozdrav...
25 července, 2017
Tento moučník patří k těm „mokrým“, to znamená, že je vláčný a rozhodně vám nezaskočí v krku (pokud tedy nebudete hltat). Inspirací mi byl rakouský kuchařský časopis, recept jsem však z půlky předělala a z výsledku jsem nadšená. A nejen já! Příprava je velice rychlá a snadná. Pokud milujete černý rybíz jako já, budete unešeni.
♥ Určitě můžete černý rybíz nahradit červeným.
RYBÍZOVO – MAKOVÝ KOLÁČEK
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: 35 – 40 min.
Forma na biskupský chlebíček:
150 g měkkého másla
175 g krupicového cukru
½ sáčku vanilkového cukru
3 vejce
šťáva z 1 limetky
150 ml podmáslí / kefíru
½ sáčku kypřicího prášku
190 g hladké mouky
3 vrchovaté lžíce mletého máku
200 g černého rybízu
máslo a strouhanka nebo krupice na vysypání formy
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180´C. Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo krupicí. Očistěte a omyjte rybíz.
- Vyšlehejte cukr s máslem do pěny. Postupně k nim přidejte vejce, průběžně prošlehávejte. Nyní přidejte vanilkový cukr, limetkovou šťávu, podmáslí, kypřicí prášek a mák. Pak přijde na řadu mouka, kterou do těsta zašlehejte pečlivě, aby nevznikly hrudky. Nakonec opatrně vmíchejte rybíz.
- Těsto nalijte rovnoměrně do formy a pečte ve vyhřáté troubě 35 – 40 minut. Ke konci kontrolujte, zda koláček není již hotový, aby se nespálil. Nejlepší je test špejlí. Po zapíchnutí do těsta by měla špejle vyjít bez drobečků.
Leave a Reply