Rybízovo – makový koláček

Vláčný a osvěžující letní pozdrav...

25 července, 2017

Tento moučník patří k těm „mokrým“, to znamená, že je vláčný a rozhodně vám nezaskočí v krku (pokud tedy nebudete hltat). Inspirací mi byl rakouský kuchařský časopis, recept jsem však z půlky předělala a z výsledku jsem nadšená. A nejen já! Příprava je velice rychlá a snadná. Pokud milujete černý rybíz jako já, budete unešeni.

 

♥  Určitě můžete černý rybíz nahradit červeným.

 

 

RYBÍZOVO – MAKOVÝ KOLÁČEK

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba pečení: 35 – 40 min.

 

 

 

Forma na biskupský chlebíček:

 

150 g měkkého másla

175 g krupicového cukru

½ sáčku vanilkového cukru

3 vejce

šťáva z 1 limetky

150 ml podmáslí / kefíru

½ sáčku kypřicího prášku

190 g hladké mouky

3 vrchovaté lžíce mletého máku

200 g černého rybízu

 

máslo a strouhanka nebo krupice na vysypání formy

 

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180´C. Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo krupicí. Očistěte a omyjte rybíz.
  2. Vyšlehejte cukr s máslem do pěny. Postupně k nim přidejte vejce, průběžně prošlehávejte. Nyní přidejte vanilkový cukr, limetkovou šťávu, podmáslí, kypřicí prášek a mák. Pak přijde na řadu mouka, kterou do těsta zašlehejte pečlivě, aby nevznikly hrudky. Nakonec opatrně vmíchejte rybíz.
  3. Těsto nalijte rovnoměrně do formy a pečte ve vyhřáté troubě 35 – 40 minut. Ke konci kontrolujte, zda koláček není již hotový, aby se nespálil. Nejlepší je test špejlí. Po zapíchnutí do těsta by měla špejle vyjít bez drobečků.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky