Zapečené vepřové plátky se smetanou
Skvělá dobrota z trouby...
6 července, 2017
Přiznám se, že vepřové plátky jsem ještě nikdy nezapékala. Ale slyšela jsem už několikrát, že je to velká dobrota. Tak jsem to zkusila také. A výsledek? Co vám mám povídat?! Úžasný!!!
♥ Každému jsem přidělila jednu zapékací misku, udávám tedy suroviny na 1 porci. Klidně ale zapečte vše dohromady v pekáčku.
ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ PLÁTKY SE SMETANOU
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: 45 min.
Na 1 porci budete potřebovat:
máslo na vymazání zapékací misky / pekáčku
2 brambory oloupané a pokrájené na plátky
4 tenoučké plátky cibule
4 snítky tymiánu
1 plátek vepřové pečeně bez kosti
100 ml smetany ke šlehání
cca. 80 g tvrdého sýra – např. cheddar, gouda
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Maso omyjte, osušte a naklepejte. Z obou stran ho osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 200´C.
- Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem a na dno naskládejte polovinu plátků brambor. Lehce je osolte a položte na ně polovinu cibule rozebrané na proužky. Zasypejte lístky tymiánu a zalijte třetinou smetany.
- Na tuto první vrstvu položte maso, na něj druhou polovinu brambor, které opět lehce osolíte. Pak přidejte opět cibuli, tymián a zalijte vše druhou třetinou smetany. Navrch nastrouhejte sýr a zalijte vše zbytkem smetany.
- Vložte zapékací misku nebo pekáček do trouby a pečte pod alobalem 30 minut. Na posledních 15 minut alobal odstraňte, stáhněte teplotu na 180´C a dopékejte dozlatova.
Výborné, jako vždy. Jen jsem musela péct o půl hodiny déle a stejně byly vrchní brambory ještě křupavé. Asi se to nepropeklo skrz ten sýr. Jinak mňam!
Skvělá zpráva, moc děkuji!!! 🙂
U nás oblíbené jídlo. Už jsem to musela dělat podruhé;-) Jen je to teda kalorická bomba:-D
To mám radost! Kalorická bomba? Co to je? 😀