Polévka z kořenové zeleniny

Co dům dal... se skvělým výskedkem!

4 července, 2017

Je to taková ta polévka, když nemáte moc surovin. To ale neznamená, že není výtečná! Zaručuji vám krásnou vůni, plnou chuť a přísun vitamínů. Můžete ji doladit krutonky nebo třeba vaječným bochánkem, který já mám v oblibě. A nezapomeňte na domácí vývar (o svých mrazákových zásobách vám vyprávím stále dokola) a čerstvé bylinky.

 

POLÉVKA Z KOŘENOVÉ ZELENINY

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření:  25 min.

 


Na 4 porce si připravte:

 

2 lžíce másla

1 velkou cibuli nasekanou nadrobno

2 stroužky česneku

3 mrkve očištěné a nastrouhané nahrubo

1 petržel očištěnou a nastrouhanou nahrubo

2 lžíce hladké mouky

1 l domácího vývaru (drůbeží, zeleninový, hovězí)

¼ oloupaného celeru

2 bobkové listy

větvičku libečku

nasekané bylinky na dokončení (pažitka + petrželka + libeček)

 

VAJEČNÝ BOCHÁNEK:

2 vejce

2 lžíce mouky

sůl

malá hrst strouhanky

 

 

Postup:

  1. Na másle nechejte zesklovatět cibuli. Česnek rozmáčkněte plochou stranou čepele nože a přihoďte ho k cibuli. Restujte společně asi minutu.
  2. Přisypejte do hrnce nastrouhané mrkve s petrželí a opékejte je, dokud se celá neobalí v tuku a cibuli. Poté vše zaprašte moukou a za stálého míchání asi minutu restujte, dokud neucítíte vůni jíšky.
  3. Nalijte na základ vývar, vhoďte celer, bobkové listy a libeček a na mírném plameni vařte polévku 20 min. Podle chuti dosolte.
  4. Než se polévka dovaří, připravte si bochánek. Vejce prošlehejte s moukou tak, aby nebyly ve směsi žádné hrudky. Osolte a přisypávejte strouhanku – množství poznáte sami podle konzistence. Nesmí být moc tuhá, aby se dala vylít na pánev, ale měla by být zároveň tak hustá, aby držela po nalití tvar.

  5. Hotovou polévku servírujte s čerstvými bylinkami a nakrájeným bochánkem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

4 komentáře: “Polévka z kořenové zeleniny”

  1. Jířa Gregorová napsal:

    Mňam! na tu se těším. Miluju vůni kořenové zeleniny!

  2. Jířa napsal:

    Takze hotovo. Výborná!! Ta vůně kořenové zeleniny na másle me vzdycky dostane 😍😍

  3. Jířa Gregorová napsal:

    Jen pro tvé info – polévka zdomácněla a už se jí říká „ta oranžová“ 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky