Polévka z kořenové zeleniny
Co dům dal... se skvělým výskedkem!
4 července, 2017
Je to taková ta polévka, když nemáte moc surovin. To ale neznamená, že není výtečná! Zaručuji vám krásnou vůni, plnou chuť a přísun vitamínů. Můžete ji doladit krutonky nebo třeba vaječným bochánkem, který já mám v oblibě. A nezapomeňte na domácí vývar (o svých mrazákových zásobách vám vyprávím stále dokola) a čerstvé bylinky.
POLÉVKA Z KOŘENOVÉ ZELENINY
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 25 min.
Na 4 porce si připravte:
2 lžíce másla
1 velkou cibuli nasekanou nadrobno
2 stroužky česneku
3 mrkve očištěné a nastrouhané nahrubo
1 petržel očištěnou a nastrouhanou nahrubo
2 lžíce hladké mouky
1 l domácího vývaru (drůbeží, zeleninový, hovězí)
¼ oloupaného celeru
2 bobkové listy
větvičku libečku
nasekané bylinky na dokončení (pažitka + petrželka + libeček)
VAJEČNÝ BOCHÁNEK:
2 vejce
2 lžíce mouky
sůl
malá hrst strouhanky
Postup:
- Na másle nechejte zesklovatět cibuli. Česnek rozmáčkněte plochou stranou čepele nože a přihoďte ho k cibuli. Restujte společně asi minutu.
- Přisypejte do hrnce nastrouhané mrkve s petrželí a opékejte je, dokud se celá neobalí v tuku a cibuli. Poté vše zaprašte moukou a za stálého míchání asi minutu restujte, dokud neucítíte vůni jíšky.
- Nalijte na základ vývar, vhoďte celer, bobkové listy a libeček a na mírném plameni vařte polévku 20 min. Podle chuti dosolte.
- Než se polévka dovaří, připravte si bochánek. Vejce prošlehejte s moukou tak, aby nebyly ve směsi žádné hrudky. Osolte a přisypávejte strouhanku – množství poznáte sami podle konzistence. Nesmí být moc tuhá, aby se dala vylít na pánev, ale měla by být zároveň tak hustá, aby držela po nalití tvar.
- Hotovou polévku servírujte s čerstvými bylinkami a nakrájeným bochánkem.
Mňam! na tu se těším. Miluju vůni kořenové zeleniny!
Takze hotovo. Výborná!! Ta vůně kořenové zeleniny na másle me vzdycky dostane 😍😍
Jen pro tvé info – polévka zdomácněla a už se jí říká „ta oranžová“ 😉
Úžasná zpráva! 🙂