Rybízový koláč pod sněhovou přikrývkou
Patří k létu stejně jako sluníčko...
2 července, 2017
Jestli nějaký koláč opravdu zavání létem, pak je to tento. Maminka ho peče odjakživa a celá naše rodina si bez něho nedokáže toto období představit. Ten na fotce přivezla včera na narozeninovou oslavu. Chuť lineckého těsta, které se ukrývá v placce, se dokonale snoubí se šťavnatým rybízem, který je zachumlaný do zkaramelizovaného sněhu. Nevíte, jak to myslím? Tak si to vyzkoušejte. Nebudete litovat. Vsadím se, že si recept zařadíte ke svým stálicím.
♥ Pokud vás odrazuje množství bílků a říkáte si, co se zbylými žloutky, uvařte si z nich třeba můj Vaječný likér! Není to jen vánoční záležitost!
RYBÍZOVÝ KOLÁČ SE SNĚHOVOU PŘIKRÝVKOU
Doba přípravy: 20 min. + 30 min. na odpočinutí těsta
Doba pečení: cca. 45 min.
Na 1 velký plech budete potřebovat:
PLACKA:
350 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
150 g másla
1 vejce
2 žloutky
kůra z 1 citrónu
¼ balíčku prášku do pečiva
PŘIKRÝVKA:
sníh z 8 bílků
80 g cukru krystal
omytý a očištěný rybíz
Postup:
- Na válu nebo pomocí robota vypracujte ze všech ingrediencí těsto. Jedná se o linecké, pracujte tedy rychle, máslo by mělo zůstat co nejstudenější. Vytvořte z těsta kouli, zabalte ji do fólie a vložte na půl hodiny do ledničky.
- Mezitím si připravte budoucí sněhovou přikrývku. Vyšlehejte ve velké nádobě sníh a postupně k němu přisypávejte cukr. Nakonec opatrně vmíchejte rybíz.
- Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Těsto vyjměte z lednice a na pomoučeném válu jej vyválejte do placky. Měla by být silná asi 1 cm. Přemístěte ji na plech.
- Vložte plech do trouby a placku pečte asi 15 minut, dokud nebude její povrch narůžovělý.
- Vytáhněte plech z trouby a rozetřete na placku sněhovo – rybízovou směs.
- Vraťte do trouby, stáhněte teplotu na 160´C a dopékejte ještě přibližně 30 minut. Ke konci bude povrch lehce dozlatova, mírně zkaramelizovaný. Pokud se vám bude zdát barva světlejší, ješt 5 minut přidejte.
Leave a Reply