Špecle s kuřecím masem a slaninou

Voňavý výlet do německy mluvících zemí...

7 června, 2017

Špecle (Spätzle) jsou těstoviny, které jsou typické pro kuchyni alpských zemí. Pochází z německého Švábska. Můžete je zkombinovat s různými surovinami a vždy vznikne originál. Já jsem to zkusila po svém a byla to velká dobrota. Toto jsou moje první špecle a rozhodně nebudou poslední. Mám v hlavě už další nápady. 

 

ŠPECLE S KUŘECÍM MASEM A SLANINOU

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: do 30 min.


Na 4 pořádné porce si připravte:

 

ŠPECLE:

400 g hladké mouky

4 vejce

150 – 200 ml mléka (při výrobě těsta doladíte podle konzistence)

1 lžičku soli

1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

2 lžíce rozpuštěného másla na dokončení

 

MASO:

2 lžíce rostinného oleje

4 jarní cibulky posekané nadrobno + 1 navíc na závěrečnou ozdobu

4 lístky šalvěje

500 g kuřecích prsních řízků

100 g anglické slaniny nakrájené na proužky

150 ml bílého vína

sůl (opatrně, bude tam slanina)

čerstvě mletý pepř

 

100 g tvrdého sýra k podávání (cheddar, gruyére, ementál…)

 

Postup:

  1. Nejlépe v robotu smíchejte všechny suroviny a těsto propracovávejte tak dlouho, dokud se v něm nezačnou tvořit bubliny. Teprve tehdy je hotové. Chvíli to trvá! Pokud máte pocit, že je moc řídké, zahustěte ho trochu moukou, pokud je naopak hutné, zřeďte ho mlékem.
  2. Ve vysokém hrnci uveďte vodu k varu a pomocí cedníku na špecle či halušky protlačujte těsto do vody. Špecle budou hned hotové, trvá to 2 – 3 minuty. Vyplavou na povrch. Uvařené špecle vyjměte děrovanou naběračkou nebo přelijte celý obsah hrnce do cedníku. Prolijte špecle studenou vodou. Promíchejte je s máslem.
  3. Maso omyjte, osušte a paličkou rozklepejte dotenka. Nakrájejte ho na kousky.
  4. Na oleji krátce orestujte jarní cibulky s šalvějí, nasypejte k nim maso a slaninu a opékejte je tak dlouho, dokud se maso nezatáhne a nezbělá. Osolte a opepřete.

     

  5. Nalijte do pánve víno. Když se částečně odpaří, podlijte vše vroucí vodou – aby maso neplavalo – a pod pokličkou duste doměkka. Bude stačit 20 minut.
  6. Uvařené špecle přidejte do pánve, vše společně prohřejte a vmíchejte nastrouhaný sýr. Podávejte posypané zbylou jarní cibulkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky