Špecle s kuřecím masem a slaninou
Voňavý výlet do německy mluvících zemí...
7 června, 2017
Špecle (Spätzle) jsou těstoviny, které jsou typické pro kuchyni alpských zemí. Pochází z německého Švábska. Můžete je zkombinovat s různými surovinami a vždy vznikne originál. Já jsem to zkusila po svém a byla to velká dobrota. Toto jsou moje první špecle a rozhodně nebudou poslední. Mám v hlavě už další nápady.
ŠPECLE S KUŘECÍM MASEM A SLANINOU
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: do 30 min.
Na 4 pořádné porce si připravte:
ŠPECLE:
400 g hladké mouky
4 vejce
150 – 200 ml mléka (při výrobě těsta doladíte podle konzistence)
1 lžičku soli
1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
2 lžíce rozpuštěného másla na dokončení
MASO:
2 lžíce rostinného oleje
4 jarní cibulky posekané nadrobno + 1 navíc na závěrečnou ozdobu
4 lístky šalvěje
500 g kuřecích prsních řízků
100 g anglické slaniny nakrájené na proužky
150 ml bílého vína
sůl (opatrně, bude tam slanina)
čerstvě mletý pepř
100 g tvrdého sýra k podávání (cheddar, gruyére, ementál…)
Postup:
- Nejlépe v robotu smíchejte všechny suroviny a těsto propracovávejte tak dlouho, dokud se v něm nezačnou tvořit bubliny. Teprve tehdy je hotové. Chvíli to trvá! Pokud máte pocit, že je moc řídké, zahustěte ho trochu moukou, pokud je naopak hutné, zřeďte ho mlékem.
- Ve vysokém hrnci uveďte vodu k varu a pomocí cedníku na špecle či halušky protlačujte těsto do vody. Špecle budou hned hotové, trvá to 2 – 3 minuty. Vyplavou na povrch. Uvařené špecle vyjměte děrovanou naběračkou nebo přelijte celý obsah hrnce do cedníku. Prolijte špecle studenou vodou. Promíchejte je s máslem.
- Maso omyjte, osušte a paličkou rozklepejte dotenka. Nakrájejte ho na kousky.
- Na oleji krátce orestujte jarní cibulky s šalvějí, nasypejte k nim maso a slaninu a opékejte je tak dlouho, dokud se maso nezatáhne a nezbělá. Osolte a opepřete.
- Nalijte do pánve víno. Když se částečně odpaří, podlijte vše vroucí vodou – aby maso neplavalo – a pod pokličkou duste doměkka. Bude stačit 20 minut.
- Uvařené špecle přidejte do pánve, vše společně prohřejte a vmíchejte nastrouhaný sýr. Podávejte posypané zbylou jarní cibulkou.
Leave a Reply