Quiche (slaný koláč) se špenátem

Francouzská křehkost a elegance...

5 června, 2017

Nevím, jak vy, ale já miluji slané koláče. Dostala jsem domácí špenát a napadlo mě upéct quiche. Náplň jsem vymyslela sama, ale jak na korpus, abych se přiblížila francouzskému koláči, jsem se podívala do kuchařky Julie Child. Výsledek byl dokonalý! Těsto je krásně křupavé a neskutečně voní.

 

QUICHE (SLANÝ KOLÁČ) SE ŠPENÁTEM

 

Doba přípravy: 10 min. + 15 min.

Doba pečení: 10 min. + 25 min.

 

 

Na velkou koláčovou formu:

 

TĚSTO:

280 g hladké mouky

1 lžička soli

¼ lžičky cukru

170 g studeného másla nasekaného na cca. centimetrové kousky

4 lžíce olivového oleje

1/3 hrnku ledové vody

 

NÁPLŇ:

3 vejce

250 g sýru ricotta

150 g nastrouhaného sýru cheddar

200 g čerstvých špenátových listů

3 jarní cibulky

sůl

čerstvě mletý pepř

 

 

Postup:

  1. Pokud budete těsto připravovat ručně, pracujte velmi rychle, abyste příliš nezahřáli máslo. V robotu bude těsto raz dva. Všechny suroviny smíchejte hodně rychle a na konci přilijte ledovou vodu. Ještě prohněťte – opět rychle a vytvořte z těsta kouli. Těsto by nemělo lepit a hotové je tehdy, když začíná tuhnout. Zabalte ho do fólie a vložte na půl hodiny do chladu.
  2. Mezitím si nachystejte náplň. Špenát operte a spařte v cedníku vroucí vodou. Poté ho nasekejte na kousky.
     
  3. Očistěte jarní cibulky, zelené konce odřízněte a nasekejte na drobná kolečka. Hlavní části cibulek podélně rozkrojte a odložte stranou, budete je pokládat na koláč. 
  4. V míse rozšlehejte vejce s ricottou dohladka. Nastrouhejte k nim cheddar.  Přisypejte špenát a nasekané konce cibulek. Osolte a opepřete.

     

  5. Rozpalte troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
  6. Těsto položte na pomoučený vál a vyválejte ho dokulata. Mělo by být větší než forma, budete ho ohýbat přes okraje. Formu vymažte máslem. Válečkem do ní přeneste těsto a upravte tvar. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Správně byste na něj měli položit pečicí papír, na který nasypete fazole – dno tím zatížíte. Předpečte korpus 10 minut.
  7. Vytáhněte formu z trouby, odstraňte papír s fazolemi a nalijte na korpus náplň. Ozdobte cibulkami.
  8. Vraťte koláč do trouby, snižte teplotu o 20´ C a pečte ještě asi 25 minut dozlatova.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky