Koláč s hedvábným čokoládovým krémem
Tahle chuť a jednoduchá příprava vás dostanou...
3 června, 2017
Recept na následující lehoučký a nebeský koláč jsem začala péct kdysi podle Apetitu a peču jej dodnes. Jen jsem si upravila množství čokolády a malin. Přidala jsem víc. Nespočítala bych, kolikrát už jsme ho měli na stole, kolik návštěv se nad ním rozplývalo blahem. Vždycky mě pobaví, jak je každý překvapený z té neuvěřitelně rychlé a jednoduché přípravy. Věřte, že chuť tohoto koláče vás vynese do nebes!
♥ Nejlepší je koláč samozřejmě s čerstvými malinami, mraženými ale vůbec nic nezkazíte. Já ho peču celoročně, takže většinou musím sáhnout po mražených. Pokud vaše mraznička neskrývá maliny z vlastní zahrádky, vynikající mají v Lidlu.
KOLÁČ S HEDVÁBNÝM ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM
Doba přípravy: 10 min.
Doba pečení: 15 – 20 min.
Doba chladnutí: alespoň 3 hodiny
Na klasickou koláčovou formu je třeba:
275 g listového těsta (můžete použít i vyválené, jen ho přehněte napůl a vyválejte ještě na větší plochu)
220 g Ledových kaštanů (5 tyčinek) nalámaných na kousky
250 ml smetany ke šlehání
1 žloutek
300 g malin
mouku na posypání pracovní plochy
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C. Listové těsto vyválejte na větší velikost než je koláčová forma. Netrapte se tím, že tvar nebude kulatý, ve formě si jej upravíte.
- Když formu vymažete máslem, těsto při pečení sjede, já vymazávám tedy jen dno. Vložte těsto do formy a přehněte ho přes její okraje, aby se udržel tvar. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. (Trochu se nafoukne i tak, ale vy ho pak krásně splácnete rukou).
- Než se korpus upeče dozlatova, zahřejte v kastrůlku smetanu s nalámanými tyčinkami. Při mírné teplotě je nechejte rozpustit. Míchejte, aby se čokoláda nepřichytila.
- Do misky rozklepněte žloutek, přidejte k němu trochu rozpuštěného krému, zamíchejte a nalijte zpět do kastrůlku. Žloutek směs krásně zahustí.
- Upečený korpus nechejte vychladnout a pak na něj nalijte náplň. Posypejte čerstvými nebo mraženými malinami, vložte do chladničky a nechejte aspoň 3 hodiny ztuhnout.
Vypadá luxusně, určitě stojí za to vyzkoušet ho až bude dostatek malin .-)
Nejen vypadá, on i luxusní je! Tak se těším na Váš výsledek! 🙂 Nebojte se ani mražených malin, Helenko.
Terezko, když se peče korpus, tak jsem si všimla, že používají cukráři vychytávku a to fazole či jinou luštěninu, aby se těsto upeklo, ale zůstal tvar, ty luštěniny můžou být pořád ty samé, takže si můžeš dát pytlík specielně stranou pouze na to 😉
Ano, Anetko, znám to 🙂