Cous Cous (kuskus) jako salát
Tak trochu jiná těstovina...
16 května, 2017
Cous cous patří mezi moje oblíbená „zdravá jídla“. Je to těstovina, která pochází se severní Afriky. Vyrábí se z bílé pšenice, krupice nebo prosa. Zpracovává se na drobné kuličky. Ty jsou poté napařovány a vysušeny. Je velice výživný, lehce stravitelný, obsahuje vlákninu a spoustu cenných látek, které se nacházejí v obilovinách. Nevaří se, pouze zalévá vroucí vodou nebo vývarem a nechá odstát. Kuskus je pro mě geniální hlavně tím, že k sobě nepotřebuje skoro žádné jiné suroviny. Je totiž chuťové výrazný. Tenhle se podává studený.
COUS COUS (KUSKUS) JAKO SALÁT
Doba přípravy: 5 min. + 10 min. na odstátí + vychladnutí
Budete potřebovat:
250 g kuskusu
400 ml horkého domácího vývaru
8 malých rajčátek nakrájených na měsíčky
2 jarní cibulky pokrájené na kolečka
sůl
50 ml toho nejlepšího olivového oleje
Postup:
- Nasypejte kuskus do co nejširší nádoby, aby byl co nejvíce rozprostřený (nebude se lepit a bude nadýchanější) a zalijte ho horkým vývarem (případně horkou vodou). Zakryjte nádobu pokličkou, víkem nebo fólií. Čekejte, dokud kuskus nenabobtná. Trvá to 5 minut.
- Mezitím si nachystejte rajčátka a cibulky.
- Kuskus odkryjte a nechejte vychladnout. Osolte ho a vmíchejte k němu rajčátka s jarními cibulkami. Zalijte olivovým olejem a zlehka promíchejte, načechrávejte ho.
- Podávejte jako přílohu třeba ke grilování nebo jako zdravou lehkou večeři.
Mňam, kuskus mám ráda. Díky za tip na Hellmann´s delikátní. Oproti tomu je obyčejná tatarka jak majolka:-)