Cous Cous (kuskus) jako salát

Tak trochu jiná těstovina...

16 května, 2017

Cous cous patří mezi moje oblíbená „zdravá jídla“. Je to těstovina, která pochází se severní Afriky. Vyrábí se z bílé pšenice, krupice nebo prosa. Zpracovává se na drobné kuličky. Ty jsou poté napařovány a vysušeny. Je velice výživný, lehce stravitelný, obsahuje vlákninu a spoustu cenných látek, které se nacházejí v obilovinách.  Nevaří se, pouze zalévá vroucí vodou nebo vývarem a nechá odstát. Kuskus je pro mě geniální hlavně tím, že k sobě nepotřebuje skoro žádné jiné suroviny. Je totiž chuťové výrazný. Tenhle se podává studený.

 

COUS COUS (KUSKUS) JAKO SALÁT

 

Doba přípravy: 5 min. + 10 min. na odstátí + vychladnutí

 


Budete potřebovat:

 

250 g kuskusu

400 ml horkého domácího vývaru

8 malých rajčátek nakrájených na měsíčky

2 jarní cibulky pokrájené na kolečka

sůl

50 ml toho nejlepšího olivového oleje

 

 

Postup:

  1. Nasypejte kuskus do co nejširší nádoby, aby byl co nejvíce rozprostřený (nebude se lepit a bude nadýchanější) a zalijte ho horkým vývarem (případně horkou vodou). Zakryjte nádobu pokličkou, víkem nebo fólií. Čekejte, dokud kuskus nenabobtná. Trvá to 5 minut.
  2. Mezitím si nachystejte rajčátka a cibulky.
  3. Kuskus odkryjte a nechejte vychladnout. Osolte ho a vmíchejte k němu rajčátka s jarními cibulkami. Zalijte olivovým olejem a zlehka promíchejte, načechrávejte ho.
  4. Podávejte jako přílohu třeba ke grilování nebo jako zdravou lehkou večeři.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Jeden komentář: “Cous Cous (kuskus) jako salát”

  1. Jířa Gregorová napsal:

    Mňam, kuskus mám ráda. Díky za tip na Hellmann´s delikátní. Oproti tomu je obyčejná tatarka jak majolka:-)

Napsat komentář: Jířa Gregorová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky