Chřestová krémová polévka
Sezónní přísun energie...
7 května, 2017
Chřest je prostě báječná zelenina, která je bohužel sezónní. Čerstvý chřest seženete jen na jaře. Neváhejte ho co nejvíc konzumovat. Je vynikající a také plný vitamínu C. Pročišťuje organismus a obsahuje mimo jiné i kyselinu listovou. V polévce je velmi jemný, nesmíte ho však přebít výrazným kořením.
CHŘESTOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 20 min.
Ingredience na 4 porce:
2 lžíce másla
2 jarní cibulky
svazek zeleného chřestu (asi 10 stonků)
1 l domácího vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
2 žloutky
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Chřest omyjte, zbavte ho dřevnatých konců, pokud je potřeba, tak ho oloupejte a nakrájejte na kousky. Několik hlaviček si schovejte na ozdobu.
- Na másle orestujte jarní cibulku a po minutě k ní přihoďte chřest. Opékejte je spolu asi 2 minuty a poté zalijte vývarem. Osolte a na mírném plameni vařte pod pokličkou 15 minut. Před koncem nastrouhejte do polévky dle chuti muškátový oříšek.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
- Nyní přihoďte žloutky a povařte ještě minutu. Vypněte plotnu a vmíchejte do polévky smetanu.
- Opepřete, ozdobte hlavičkami chřestu a podávejte.
Napsat komentář