Rebarborový koláč
Luxusní jarní osvěžení...
21 dubna, 2017
Inspiraci na tenhle fantastický koláč jsem kdysi našla v Apetitu. Od té doby je u nás stálicí každé jaro. Kdo tenhle koláč ochutnal, byl ztracen. Je neuvěřitelně voňavý, šťavnatý a křehký. Vtip spočívá v tom, že obsahuje krupicovou kaši. Když jsem ho pekla naposledy pro návštěvu, krájela jsem ho ještě teplý. Ta chuť se nedá ani popsat! Nedejte se odradit přípravou, která zahrnuje více kroků. Je to úplně snadné a ten čas za to rozhodně stojí!
REBARBOROVÝ KOLÁČ
Doba přípravy: 25 min.
Doba pečení: cca. 40 min.
Na velkou dortovou formu:
Na krupicovou kaši:
1/3 l mléka
3 lžíce krupice
1 lžíce cukru
Na těsto:
70 g cukru
70 g másla
210 g polohrubé mouky
1 žloutek
1 prášek do pečiva
trocha mléka
Na rebarboru:
300 g rebarbory očištěné a pokrájené na kousky
100 g třtinového cukru
1 lžička skořice
Na drobenku:
150 g hrubé mouky
150 g cukru
100 g másla
Na sníh:
sníh z 1 bílku a 1 lžičky cukru
Postup:
- Nejdříve si připravte krupicovou kaši. Svařte za stálého míchání mléko s krupicí a cukrem. Nechte vychladnout.
- V robotu nebo ručně zpracujte z mouky, cukru, másla, žloutku a prášku do pečiva těsto. Přidejte trochu mléka. Rozpalte si troubu na 160´C, horkovzdušnou na 140´C.
- Rebarboru v misce smíchejte s třtinovým cukrem a skořicí.
- Vytvořte z hrubé mouky, cukru a másla drobenku.
- Nyní je čas na vrstvení. Dortovou formu vyložte buď kulatým pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte krupicí. Na dno namačkejte rovnoměrně těsto, na něj rozetřete krupicovou kaši, navrstvěte rebarboru a bohatě zasypejte drobenkou.
- Pečte asi 30 min. a potřete vrch koláče sněhem. Dopékejte ještě dorůžova asi 10 minut.
Naprosto dokonalý, vynikající, vyvážený!