Velikonoční beránek
Milovaná součást Velikonoc...
14 dubna, 2017
Velikonoční beránek se u nás doma nikdy nepekl. Začala jsem s ním až já. Moje děti si bez něho Velikonoce už neumí představit. Po pokusech o polevy jsem dospěla k tomu, že nehezčí je pouze pocukrovaný a ozdobený mašličkou. Ale vám v tom nebráním! Nejpřirozenější bude určitě poleva bílá.
Máte-li menší formu, množství si přepočítejte.
VELIKONOČNÍ BERÁNEK
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: cca. 35 min.
Na dvoudílnou formu o objemu 2 l:
2 celá vejce
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g polohrubé mouky
50 g mletých mandlí (nemusí být)
kůra z 1 citrónu
šťáva z 1/2 citrónu
máslo k vymazání formy
strouhanka nebo hrubá mouka k vysypání formy
hřebíčky nebo rozinky na ozdobení
Postup:
- Rozpalte si troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
- Ručním šlehačem nebo v robotu vyšlehejte 2 celá vejce, 4 žloutky a cukr do světlé pěny. Mějte trpělivost, důkladné vyšlehání je základem!
- Přidejte vanilkový cukr, prosátou mouku, citrónovou šťávu a kůru. Opět šlehejte. Nyní opatrně vmíchejte sníh – tentokrát ručně. Vznikne vám krásné nadýchané těsto.
- Formu na beránka velice pečlivě vymažte máslem, Nezapomeňte na žádný záhyb. Na máslo pak nasypejte hrubou mouku nebo strouhanku.
- A teď těsto nalijte do formy – do obličejové části. Pozor, ne až po okraj, aby při nabývání nepřeteklo! Nechejte asi 4 mm rezervu. Přikryjte formu druhou půlkou a vložte do trouby.
- 10 minut před koncem sejměte horní část formy a dopečte dozlatova. Zkontrolujte špejlí, zda je beránek propečený. Po vytažení musí špejle zůstat bez drobečků.
- Než beránka vyklopíte, čekejte, až zchladne. U keramické formy se mi osvědčilo obalit ji v mokré utěrce. Přispívá to k uvolnění beránka od stěn. Pocukrujte ho, namísto očí a čumáčku vtlačte rozinky nebo hřebíčky. Do tlamičky mu vložte něco zeleného.
Napsat komentář