Velikonoční beránek

Milovaná součást Velikonoc...

14 dubna, 2017

Velikonoční beránek se u nás doma nikdy nepekl. Začala jsem s ním až já. Moje děti si bez něho Velikonoce už neumí představit. Po pokusech o polevy jsem dospěla k tomu, že nehezčí je pouze pocukrovaný a ozdobený mašličkou. Ale vám v tom nebráním! Nejpřirozenější bude určitě poleva bílá. 

Máte-li menší formu, množství si přepočítejte.

 

 

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: cca. 35 min.

 

Na dvoudílnou formu o objemu 2 l:

 

2 celá vejce

4 žloutky

sníh ze 4 bílků

200 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

200 g polohrubé mouky

50 g mletých mandlí (nemusí být)

kůra z 1 citrónu

šťáva z 1/2 citrónu

 

máslo k vymazání formy

strouhanka nebo hrubá mouka k vysypání formy

hřebíčky nebo rozinky na ozdobení

 

Postup:

  1. Rozpalte si troubu na 200´C, horkovzdušnou na 180´C.
  2. Ručním šlehačem nebo v robotu vyšlehejte 2 celá vejce, 4 žloutky a cukr do světlé pěny. Mějte trpělivost, důkladné vyšlehání je základem!
  3. Přidejte vanilkový cukr, prosátou mouku, citrónovou šťávu a kůru. Opět šlehejte.  Nyní opatrně vmíchejte sníh – tentokrát ručně. Vznikne vám krásné nadýchané těsto.
  4. Formu na beránka velice pečlivě vymažte máslem, Nezapomeňte na žádný záhyb. Na máslo pak nasypejte hrubou mouku nebo strouhanku.
  5. A teď těsto nalijte do formy – do obličejové části. Pozor, ne až po okraj, aby při nabývání nepřeteklo! Nechejte asi 4 mm rezervu. Přikryjte formu druhou půlkou a vložte do trouby.
  6. 10 minut před koncem sejměte horní část formy a dopečte dozlatova. Zkontrolujte špejlí, zda je beránek propečený. Po vytažení musí špejle zůstat bez drobečků.
  7. Než beránka vyklopíte, čekejte, až zchladne. U keramické formy se mi osvědčilo obalit ji v mokré utěrce. Přispívá to k uvolnění beránka od stěn. Pocukrujte ho, namísto očí a čumáčku vtlačte rozinky nebo hřebíčky. Do tlamičky mu vložte něco zeleného.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky