Velikonoční jidáše
Pečení na Zelený čtvrtek...
12 dubna, 2017
To, že jsou jidáše velikonoční pečivo, určitě víte, ale znáte jejich význam? Zamotané těsto má symbolizovat provaz, na kterém se měl Jidáš oběsit. Tyhle symbolické „zamotance“ se pečou na Zelený čtvrtek. Z hromady receptů jsem si vybrala jeden z Apetitu. Příští rok vyzkouším zase jiný.
VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
Doba přípravy: 20 min. + 75 min. na kynutí
Doba pečení: 25 min.
Na 15 větších nebo 25 malých jidášů:
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
špetka soli
300 ml 12 % smetany
40 g droždí
2 žloutky
150 g změklého másla
kůra z 1 citrónu
2 lžíce citrónové šťávy
1 rozšlehané vejce na potření
tekutý (třeba rozehřátý) med na závěr
Postup:
- Ze lžíce cukru, mouky, trochu vlažné smetany a droždí si připravte kvásek.
- Asi po 15 minutách ke kvásku přidejte zbytek cukru a mouky, vanilkový cukr, sůl, žloutky, máslo, citrónovou kůru a šťávu. Nakonec dolijte smetanu.
- Zadělejte hladké a pružné těsto, pokud potřebujete, podsypávejte si ho na válu moukou. Nechejte pak v zakryté nádobě kynout hodinu.
- Předehřejte si troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyválejte válečky. Ty pak smotejte (já jsem dělala uzly), pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ještě 15 minut kynout.
- Připravené jidáše potřete rozšlehaným vejcem a pečte přibližně 25 minut.
- Po vytažení z trouby horké pečivo potřete nebo pokapejte medem.
Napsat komentář