Chřest s holandskou omáčkou

Dokonalá jarní symfonie chutí...

10 dubna, 2017

Chřest je poslem jara. Čerstvý a tak krásně křehký je u nás k sehnání malou část roku a já toho vždycky plně využívám. Nejen proto, jak zdravá tato zelenina je, přišla jsem jí v posledních letech opravdu na chuť. V této podobě, tedy s holandskou omáčkou, je chřest velice populární.

Holandské omáčky se spousta lidí bojí. Ano, je to trochu alchymie, ale s přesným návodem a pozorností to zvládne pravdu každý. Viděla jsem hodně receptů a rad. Věřím, že i vy jste vyzkoušeli jiný postup. Já vám představuji ten, který mi vždycky funguje. Tahle božská omáčka je ideální také ke grilovanému masu nebo zelenině. Když ji jednou ochutnáte, už se jí nevzdáte!  

 

♥ Čerstvý chřest poznáte nejlépe tak, že není pružný. Při ohnutí se zlomí.

♥ Jelikož se žloutky nevaří, použijte opravdu ta nejlepší a nejčerstvější vejce.

 

 

CHŘEST S HOLANDSKOU OMÁČKOU

 

Doba přípravy: 10 min. + 10 min. na dokončení

Doba vaření: do 10 min.

 

Na 4 porce budete potřebovat:

 

1 kg čerstvého mladého chřestu

3 žloutky z co nejkvalitnějších, nejlépe bio vajec

250 g másla nakrájeného na kousky

3 lžíce bílého vinného octa

1 bobkový list – nejlépe čerstvý

mletý bílý pepř

pár kapek citrónové šťávy na dochucení

sůl

 

 

Postup:

  1. Připravte si dva kastrůlky. V jednom pomaličku rozpusťte máslo.
  2. Do toho druhého nalijte vinný ocet, 3 lžíce vody, opepřete a vložte bobkový list. Svařte a zredukujte vše tak, aby zůstaly asi tak 2 lžíce tekutiny. Ale pozor, nehněte se od plotny, je velice snadné za pár vteřin vše vyvařit!
  3. Mezitím si dejte vařit vodu na chřest. Chřest omyjte, odřízněte tvrdé konce a pokud je potřeba, oloupejte stonky. Když je chřest mladý, loupat není potřeba. Vložte jej do vroucí vody a vařte 3 minuty.
  4. Octovou redukci z kastrůlku přelijte přes sítko do džbánku. Z másla seberte pěnu a nalijte si ho také do nějakého džbánku nebo konvičky.
  5. A je to tady, ta nejnapínavější část přípravy nastává právě teď. Musíte z tekutin a vajíček vykouzlit sametovou směs. Cílem je získat hustou a hebkou omáčku bez jakýchkoliv sraženin. Holandskou omáčku můžete šlehat ručně metličkou, ale s mixérem máte větší jistotu. Nejdřív rozšlehejte žloutky. Za stálého mixování po kapkách přilévejte ke žloutkům nejdřív octovou redukci, a poté máslo. Opravdu pomaličku. Pokud na dně džbánku zbydou usazeniny, do omáčky je nenalévejte.
  6. Pokud jste postupovali přesně, získali jste teď hebkou žlutou krémovou omáčku. Dochuťte ji solí a citrónem. S ním šetřete, ocet už se o kyselost postaral.
  7. Omáčka musí být teplá, ideální tedy je servírovat ji hned nebo ji udržet v teple. Ohřívat ji není dobré, žloutky by se srazily. Pokud není vyhnutí, nalijte do kovové misky vroucí vodu, tím se miska ohřeje. Vodu pak vylijte a přesuňte do misky omáčku a zakryjte pevně fólií.
  8. Uvařený chřest naservírujte na talíř a zalijte jej omáčkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky