Risotto s chřestem a hráškovým pyré
Jarní krémové pokušení...
27 března, 2017
Italské risotto se od toho, co známe ze školních jídelen, liší asi tak jako eidam od parmezánu. Má nejen odlišnou chuť, ale také konzistenci. Musí být krémové. To však neznamená, že má být rýže rozvařená. Ba naopak! Jak italská kuchyně káže, hezky ´al dente´, tedy na skus! Jak toho docílit? Čtěte a vařte!
RISOTTO S CHŘESTEM A HRÁŠKOVÝM PYRÉ
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 20 min.
Na 4 porce:
RISOTTO
2 lžíce másla + 4 lžíce na dokončení
1 lžíce olivového oleje + k podávání
1 velká šalotka (nebo 2 malé) pokrájená na drobné kostičky
250 g rýže – druh Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano
150 ml skvělého bílého vína
8 stonků chřestu pokrájených na kousky
♥ Pokud je zelený chřest mladý, není potřeba jej loupat, případně jen dřevnatější konce
cca. 500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
4 lžíce nastrouhaného parmazánu
HRÁŠKOVÉ PYRÉ
2 lžíce másla
1 velký stroužek česneku posekaný nadrobno
500g mraženého hrášku
půl hrsti čerstvé máty
200 ml mléka
2 lžíce skvělého olivového oleje
50 ml smetany ke šlehání
sůl
Postup:
- V pánvi rozehřejte máslo společně s olivovým olejem. Vhoďte šalotku a krátce ji orestujte. Pak je na řadě rýže. Za stálého a pomalého míchání ji nechte pečlivě obalit v tuku. Měla by být jakoby průhledná.
- Do pánve nalijte víno, opět míchejte a čekejte, dokud se polovina neodpaří. Poté přilijte třetinu vývaru, stáhněte teplotu a průběžně promíchávejte. Když se tekutina vypaří, přilijte další třetinu.
- Nyní k rýži vmíchejte chřest, osolte a opepřete a nalijte zbylý vývar. Vařte ještě chvíli, dokud rýže nebude uvnitř měkká a zvenku pevná.
- Mezitím si připravte hráškové pyré. Na másle orestujte krátce česnek, přidejte k němu hrášek a opékejte ho při mírné teplotě 5 minut. Nalijte pak k němu mléko a nechejte ho prohřát. Osolte a přelijte do mixovací nádoby. Vlijte též olivový olej, mátu a smetanu a ručním mixérem rozmixujte dohladka.
- Když je risotto hotové (do 20 min.), již bez vaření do něho vmíchejte máslo a parmezán.
- Na talíř naservírujte hráškové pyré, částečně ho zakryjte risottem a pak vše pokapejte olivovým olejem.
Napsat komentář