Perník se smetanovo – citrónovým krémem
Voňavá a osvěžující dobrota...
25 března, 2017
Perník je jeden z moučníků, který by moje děti mohly jíst pořád. Snažím se jej tedy čas od času obměňovat. Moc ráda používám na různé dezerty citrónový krém – lemon curd. Pokud nemáte možnost koupit si jej, nezoufejte, i samotná zakysaná smetana je výborná! Lemon curd se dá samozřejmě vyrobit i doma. A já ho mám v plánu!
PERNÍK SE SMETANOVO – CITRÓNOVÝM KRÉMEM
Doba přípravy: 10 min. + 10 min. na krém a polevu
Doba pečení: 25 min.
Na hluboký plech (36 x 25) budete potřebovat:
PERNÍK:
1,5 hrníčku polohrubé mouky
1 hrníček cukru krupice
2 vrchovaté lžíce kakaa
0,5 prášku do perníku nebo 0,5 kypřícího prášku + čerstvě natlučené perníkové koření (badyán, skořice, nové koření, hřebíček)
1 hrníček mléka
1 hrníček oleje
2 vejce
♥ Já si perníkové koření nejraději tluču doma v hmoždíři
KRÉM:
1 zakysaná smetana
4 vrchovaté lžíce citrónového krému (Lemon curd – prodává např. Marks and Spencer, někdy Lidl)
200 g čokoládové polevy – když ne domácí, doporučuji polevu v čočkách Carla
Postup:
- Troubu předehřejte na 180´C. Pokud nepoužijete robota, smíchejte nejdříve sypké suroviny, až poté vmíchejte mléko, olej a vajíčka.
- Tekuté těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi tak 25 min. Že je perník hotový, poznáte pomocí špejle. Pokud na ni po zapíchnutí zůstanou drobečky, ještě dopékejte. Špejle musí být čistá.
- Než perník vychladne, smíchejte zakysanou smetanu s citrónovým krémem a připravte si polevu. Natřete na perník krém a zalijte je polevou. Můžete ozdobit nějakým posypem. Dejte vychladit.
Napsat komentář