Perník se smetanovo – citrónovým krémem

Voňavá a osvěžující dobrota...

25 března, 2017

Perník je jeden z moučníků, který by moje děti mohly jíst pořád. Snažím se jej tedy čas od času obměňovat. Moc ráda používám na různé dezerty citrónový krém – lemon curd. Pokud nemáte možnost koupit si jej, nezoufejte, i samotná zakysaná smetana je výborná! Lemon curd se dá samozřejmě vyrobit i doma. A já ho mám v plánu!

 

PERNÍK SE SMETANOVO – CITRÓNOVÝM KRÉMEM

 

Doba přípravy: 10 min. + 10 min. na krém a polevu

Doba pečení: 25 min.

 

Na hluboký plech (36 x 25) budete potřebovat:

 

PERNÍK:

1,5 hrníčku polohrubé mouky
1 hrníček cukru krupice
2 vrchovaté lžíce kakaa
0,5 prášku do perníku nebo 0,5 kypřícího prášku + čerstvě natlučené perníkové koření (badyán, skořice, nové koření, hřebíček)
1 hrníček mléka
1 hrníček oleje
2 vejce

 Já si perníkové koření nejraději tluču doma v hmoždíři

 

KRÉM:

1 zakysaná smetana

4 vrchovaté lžíce citrónového krému (Lemon curd – prodává např. Marks and Spencer, někdy Lidl)

 

200 g čokoládové polevy – když ne domácí, doporučuji polevu v čočkách Carla

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180´C. Pokud nepoužijete robota, smíchejte nejdříve sypké suroviny, až poté vmíchejte mléko, olej a vajíčka.
  2. Tekuté těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi tak 25 min. Že je perník hotový, poznáte pomocí špejle. Pokud na ni po zapíchnutí zůstanou drobečky, ještě dopékejte. Špejle musí být čistá.
  3. Než perník vychladne, smíchejte zakysanou smetanu s citrónovým krémem a připravte si polevu. Natřete na perník krém a zalijte je polevou. Můžete ozdobit nějakým posypem. Dejte vychladit.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky