Kél – dušená kapusta
Skvělé hlavní jídlo nebo příloha...
24 března, 2017
Ti z vás, kteří pocházíte z Moravy, víte určitě, co je kél. Prostě dušená kapusta. Odmalička se po tomto pokrmu můžu utlouct. Kél si můžete uvařit jen tak samotný, nebo k němu připravit maso. Může tedy být buď hlavním jídlem, nebo přílohou. Tak či tak, o zastoupení vitamínů v kapustě není pochyb. A je to opět jeden z velice snadných a rychlých pokrmů, který zvládne každý.
KÉL – DUŠENÁ KAPUSTA
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 35 min.
Na 4 porce budete potřebovat:
2 lžíce sádla
1 velkou cibuli
1 kapustu
2 velké stroužky česneku – prolisované
3 brambory pokrájené na kostičky
1 lžíci kmínu
sůl
pepř
Postup:
- Kapustu důkladně omyjte, zbavte svrchních listů a košťálu. Nakrájejte ji na proužky.
- V kastrolu na sádle opečte krátce cibuli. Přidejte k ní kapustu, sůl a kmín a opékejte asi 2 minuty. Poté zalijte vroucí vodou tak, aby byla kapusta téměř ponořená, ale neplavala. Vařte přikryté na mírném ohni 10 minut.
- Nyní do kastrolu přidejte brambory a prolisovaný česnek. Krásně vše promíchejte a nechejte ještě 15 minut dusit.
- Když jsou brambory s kapustou měkké, máte hotovo. Dle chuti opepřete. Kél jezte buď samotný nebo s plátkem masa, dobrá je i slanina.
Napsat komentář