Kél – dušená kapusta

Skvělé hlavní jídlo nebo příloha...

24 března, 2017

Ti z vás, kteří pocházíte z Moravy, víte určitě, co je kél. Prostě dušená kapusta. Odmalička se po tomto pokrmu můžu utlouct. Kél si můžete uvařit jen tak samotný, nebo k němu připravit maso. Může tedy být buď hlavním jídlem, nebo přílohou. Tak či tak, o zastoupení vitamínů v kapustě není pochyb. A je to opět jeden z velice snadných a rychlých pokrmů, který zvládne každý.

 

KÉL – DUŠENÁ KAPUSTA

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 35 min.

 

Na 4 porce budete potřebovat:

 

2 lžíce sádla

1 velkou cibuli

1 kapustu

2 velké stroužky česneku – prolisované

3 brambory pokrájené na kostičky

1 lžíci kmínu

sůl

pepř

 

 

Postup:

  1. Kapustu důkladně omyjte, zbavte svrchních listů a košťálu. Nakrájejte ji na proužky.
  2. V kastrolu na sádle opečte krátce cibuli. Přidejte k ní kapustu, sůl a kmín a opékejte asi 2 minuty. Poté zalijte vroucí vodou tak, aby byla kapusta téměř ponořená, ale neplavala. Vařte přikryté na mírném ohni 10 minut.
  3. Nyní do kastrolu přidejte brambory a prolisovaný česnek. Krásně vše promíchejte a nechejte ještě 15 minut dusit.
  4. Když jsou brambory s kapustou měkké, máte hotovo. Dle chuti opepřete. Kél jezte buď samotný nebo s plátkem masa, dobrá je i slanina.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky