Makový závin s drobenkou
Dokonalá ozvláštněná klasika...
18 března, 2017
Myslím, že makový závin patří k takovým základním receptům každé hospodyňky. Přesto mi v mém repertoáru stále chyběl. Než jsem stihla upéct klasiku, narazila jsem v jednom německém kuchařském časopisu na závin s drobenkou. Ten mě velice oslovil. Nechala jsem se tedy inspirovat a přináším vám zcela nový a úžasný recept. S těstem se skvěle pracovalo. Je pružné, na dotek úplně hebké. Bylo těžké vydržet, až závin zchladne a nenakrojit ho dřív. Pak následovalo focení a přiznám se, že na ochutnání jsem si ani nevzala talířek. Hrozně by mě to zdrželo!
♥ Závin byl veliký, tak jsem ho maličko stočila. Příště asi raději upeču dva menší.
MAKOVÝ ZÁVIN S DROBENKOU
Doba přípravy: 15 min. + 45 minut na kynutí (mezitím stihnete náplň i drobenku)
Doba pečení: cca. 35 min.
Ingredience:
TĚSTO:
250 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí
400 g hladké mouky
3 polévkové lžíce krupicového cukru
60 g másla nasekaného na kousky
špetka soli
1 vejce
DROBENKA:
110 g polohrubé mouky
45 g cukru krupice
75 g másla nakrájeného na kousky
špetka soli
NÁPLŇ:
2 balení makové náplně (celkem 400 g)
150 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
40 g rozpuštěného másla
kůra z 1 citrónu
šťáva z půlky citrónu
100 g nasekaných mandlí
1 lžička skořice
1 vajíčko se 2 lžícemi mléka k potření
♥ Náplň si můžete připravit i doma. Mletý mák povaříte s trochou cukru v mléce 10 minut do změknutí. Tím pádem vynechejte mléko, co uvádím, přidejte pak jen smetanu. Ostatní suroviny platí.
Postup:
- Vlažné mléko nalijte do mísy a rozdrobte do něho kvasnice. Přidejte mouku, cukr, sůl, máslo i vajíčko.
- Vypracujte pružné a zcela hladké těsto. Nejlepší práci za vás udělá robot, případně ruční mixér s hnětacími háky.
- Hotové těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě nechejte 45 minut kynout.
- Mezitím si připravte drobenku. Do misky dejte všechny ingredience a rukama je vypracujte. Misku pak vložte do lednice.
- A nyní je na řadě náplň. Nasypejte do mísy makové náplně. Místo vody, jak stojí v návodu, je zalijte mlékem a smetanou. Promíchejte a nechte stát 10 minut. Mák se s tekutinou krásně spojí a zvláční. Přilijte rozpuštěné máslo a citrónovou šťávu. Vsypte citrónovou kůru, mandle a skořici. Krásně vše smíchejte.
- Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál. Pokud chcete jeden veliký závin, nechte ho vcelku, jinak ho rozdělte na dvě části. Pomocí válečku vyválejte plát asi 0,5 cm silný.
- Rozprostřete na něj potom náplň, pouze okraje (2 cm) nechte volné. Začněte rolovat z delší strany závin a pevně ho utahujte.
- Přesuňte závin na plech vyložený pečicím papírem. Potřete jej rozkvedlaným vejcem s mlékem a poté bohatě zasypte drobenkou. Zlehka ji na těsto přitlačujte.
- Vložte plech do trouby a pečte zhruba 30 – 35 min. do zlatavé barvy. Krájejte až po vychladnutí.
Napsat komentář