Makový závin s drobenkou

Dokonalá ozvláštněná klasika...

18 března, 2017

Myslím, že makový závin patří k takovým základním receptům každé hospodyňky. Přesto mi v mém repertoáru stále chyběl. Než jsem stihla upéct klasiku, narazila jsem v jednom německém kuchařském časopisu na závin s drobenkou. Ten mě velice oslovil. Nechala jsem se tedy inspirovat a přináším vám zcela nový a úžasný recept. S těstem se skvěle pracovalo. Je pružné, na dotek úplně hebké. Bylo těžké vydržet, až závin zchladne a nenakrojit ho dřív. Pak následovalo focení a přiznám se, že na ochutnání jsem si ani nevzala talířek. Hrozně by mě to zdrželo!

♥  Závin byl veliký, tak jsem ho maličko stočila. Příště asi raději upeču dva menší.

 

MAKOVÝ ZÁVIN S DROBENKOU

 

Doba přípravy: 15 min. + 45 minut na kynutí (mezitím stihnete náplň i drobenku)

Doba pečení: cca. 35 min.

 

Ingredience:

 

TĚSTO:

 

250 ml vlažného mléka

20 g čerstvého droždí

400 g hladké mouky

3 polévkové lžíce krupicového cukru

60 g másla nasekaného na kousky

špetka soli

1 vejce

 

DROBENKA:

 

110 g polohrubé mouky

45 g cukru krupice

75 g másla nakrájeného na kousky

špetka soli

 

 

NÁPLŇ:

 

2 balení makové náplně (celkem 400 g)

150 ml mléka

100 ml smetany ke šlehání

40 g rozpuštěného másla

kůra z 1 citrónu

šťáva z půlky citrónu

100 g nasekaných mandlí

1 lžička skořice

 

1 vajíčko se 2 lžícemi mléka k potření

 

♥  Náplň si můžete připravit i doma. Mletý mák povaříte s trochou cukru v mléce 10 minut do změknutí. Tím pádem vynechejte mléko, co uvádím, přidejte pak jen smetanu. Ostatní suroviny platí.

 

 

Postup:

  1. Vlažné mléko nalijte do mísy a rozdrobte do něho kvasnice. Přidejte mouku, cukr, sůl, máslo i vajíčko.
  2. Vypracujte pružné a zcela hladké těsto. Nejlepší práci za vás udělá robot, případně ruční mixér s hnětacími háky.
  3. Hotové těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě nechejte 45 minut kynout.
  4. Mezitím si připravte drobenku. Do misky dejte všechny ingredience a rukama je vypracujte. Misku pak vložte do lednice.
  5. A nyní je na řadě náplň. Nasypejte do mísy makové náplně. Místo vody, jak stojí v návodu, je zalijte mlékem a smetanou. Promíchejte a nechte stát 10 minut. Mák se s tekutinou krásně spojí a zvláční. Přilijte rozpuštěné máslo a citrónovou šťávu. Vsypte citrónovou kůru, mandle a skořici. Krásně vše smíchejte.
  6. Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  7. Vykynuté těsto vyklopte na vál. Pokud chcete jeden veliký závin, nechte ho vcelku, jinak ho rozdělte na dvě části. Pomocí válečku vyválejte plát asi 0,5 cm silný.
  8. Rozprostřete na něj potom náplň, pouze okraje (2 cm) nechte volné. Začněte rolovat z delší strany závin a pevně ho utahujte.
  9. Přesuňte závin na plech vyložený pečicím papírem. Potřete jej rozkvedlaným vejcem s mlékem a poté bohatě zasypte drobenkou. Zlehka ji na těsto přitlačujte.
  10. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 30 – 35 min. do zlatavé barvy. Krájejte až po vychladnutí.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky