Thajská rýže s tofu
Jemná chuť vzdálené Asie...
12 března, 2017
Nikdy jsem nebyla v Thajsku, ale thajská jídla, která jsem kdy zkusila, mi vždycky moc chutnala. Thajská kuchyně je založená na jednoduchosti, lehkých a zdravých surovinách a její pokrmy bývají velice pikantní. Příprava zato velice rychlá. Inspirovala jsem se podobným receptem na polévku a vytvořila hlavní jídlo. Není sice ostré, ale jemnost mu moc sluší.
THAJSKÁ RÝŽE S TOFU
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 20 min.
Ingredience pro 2 osoby:
2 lžíce slunečnicového oleje
½ cibule nakrájené na silné proužky
2 stroužky česneku nakrájeného na silnější plátky
2 jarní cibulky pokrájené na šikmá kolečka – pár koleček si nechte stranou na ozdobu
2 cm zázvoru oloupaného a nakrájeného na kolečka
2 žampióny pokrájené na plátky
1 nastrouhaná mrkev
½ červené papriky nakrájené na nudličky
1 balíček tofu
2 lžíce sójové omáčky – nejlépe Kikkoman
200 ml vývaru
165 ml kokosového mléka (malá plechovka)
sůl
čerstvě mletý pepř
jasmínová rýže
Postup:
- Uvařte si jasmínovou rýži.
- V hluboké pánvi (wok) orestujte na rozpáleném oleji cibuli, jarní cibulky, česnek a zázvor.
- Přihoďte žampióny, mrkev a papriku a opékejte zvolna 3 minuty. Osolte a opepřete.
- Teď je na řadě tofu. Omyjte ho, osušte a nakrájejte na kousky. Přimíchejte jej k zeleninovému základu. Přidejte sójovou omáčku.
- Přilijte vývar a duste pokrm 15 minut. Pět minut před koncem přidejte kokosové mléko.
- Do velké misky naservírujte rýži a na ni uvařenou směs. Zalijte omáčkou a ozdobte bylinkami a jarní cibulkou.
Napsat komentář