Thajská rýže s tofu

Jemná chuť vzdálené Asie...

12 března, 2017

Nikdy jsem nebyla v Thajsku, ale thajská jídla, která jsem kdy zkusila, mi vždycky moc chutnala. Thajská kuchyně je založená na jednoduchosti, lehkých a zdravých surovinách a její pokrmy bývají velice pikantní. Příprava zato velice rychlá. Inspirovala jsem se podobným receptem na polévku a vytvořila hlavní jídlo. Není sice ostré, ale jemnost mu moc sluší. 

 

THAJSKÁ RÝŽE S TOFU

 

Doba přípravy: 10 min.

Doba vaření: 20 min.

 

Ingredience pro 2 osoby:

 

2 lžíce slunečnicového oleje

½ cibule nakrájené na silné proužky

2 stroužky česneku nakrájeného na silnější plátky

2 jarní cibulky pokrájené na šikmá kolečka – pár koleček si nechte stranou na ozdobu

2 cm zázvoru oloupaného a nakrájeného na kolečka

2 žampióny pokrájené na plátky

1 nastrouhaná mrkev

½ červené papriky nakrájené na nudličky

1 balíček tofu

2 lžíce sójové omáčky – nejlépe Kikkoman

200 ml vývaru

165 ml kokosového mléka (malá plechovka)

sůl

čerstvě mletý pepř

 

jasmínová rýže

 

 

Postup:

  1. Uvařte si jasmínovou rýži.
  2. V hluboké pánvi (wok) orestujte na rozpáleném oleji cibuli, jarní cibulky, česnek a zázvor.
  3. Přihoďte žampióny, mrkev a papriku a opékejte zvolna 3 minuty. Osolte a opepřete.
  4. Teď je na řadě tofu. Omyjte ho, osušte a nakrájejte na kousky. Přimíchejte jej k zeleninovému základu. Přidejte sójovou omáčku.
  5. Přilijte vývar a duste pokrm 15 minut. Pět minut před koncem přidejte kokosové mléko.
  1. Do velké misky naservírujte rýži a na ni uvařenou směs. Zalijte omáčkou a ozdobte bylinkami a jarní cibulkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky