Polévka z hlávkového zelí
Jemná a voňavá lahoda...
3 března, 2017
Myslíte, že se zelná polévka musí vařit pouze z kysaného zelí? Já jsem zkusila hlávkové a nemůžu jinak, než se s vámi o recept podělit! Polévka byla úžasně jemná, voňavá a báječně chutnala.
POLÉVKA Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 40 min.
Na 6 porcí si připravte:
2 lžíce másla
1 velkou cibuli nasekanou nadrobno
6 kuliček nového koření
1 lžíci kmínu
3 bobkové listy
1 menší hlávku bílého zelí nakrouhanou na proužky
750 ml domácího vývaru
3 brambory
2 lžíce octa
150 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na másle orestujte cibuli. Když zesklovatí, vhoďte k ní všechno koření a asi minutu společně opékejte.
- Do hrnce vložte nakrouhané zelí a za stálého míchání restujte tak dlouho, dokud zelí nebude obalené máslem a nezavoní společně s kořením. Trvá to tak 2 minuty.
- Zalijte základ vývarem, aby sahal jen trochu nad zelí, ztlumte teplotu a zvolna vařte pod pokličkou 20 min. Pak přihoďte brambory, dolijte vývar a dovařte do změknutí ještě 15 minut.
- Před dokončením přilijte do polévky ocet a smetanu. Nechte krátce projít varem. Dotáhněte chuť polévky solí a pepřem.
Napsat komentář