Citrónový dort s meruňkami
Lehký jako dech...
25 února, 2017
Kdybych někdy měla mít svou kavárnu, určitě bych v ní pekla tenhle maminčin dort. Je neskutečně lahodný a má tak specifickou chuť, že mě vrací do mého dětství, ke kterému neodmyslitelně patří. Abych měla maminčinu stopu i ve své kuchyni, používám výhradně její nejlepší meruňkový kompot. Ve skutečnosti je to vlastně jednoduchý koláč, ale pozor, nenechte se mýlit. Pokud nedodržíte přesný postup, nepovede se. Mně se to už stalo.
♥ Nikdy mě nenapadlo péct tento dort s čerstvými meruňkami. Neviděla jsem to ani u maminky. Myslím si, že by ztratil tu pravou šťavnatost, byl by málo „mokrý“, a to by už nebylo ono.
CITRÓNOVÝ DORT S MERUŇKAMI
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: 50 min.
Na dortovou formu o průměru 24 cm:
5 žloutků
200 g cukru krupice
kůra z 1 citrónu
100 g polohrubé mouky
100 g Solamylu
sníh z 5 bílků
1 velký meruňkový kompot
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
mouka na posypání meruněk
Postup:
- Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Přidejte k nim pak citrónovou kůru a šťávu, zvolna přimíchejte prosátou mouku se Solamylem a nakonec pomalým krouživým pohybem vmíchejte sníh. Vznikne vám krásné nadýchané tekuté těsto.
- Troubu si zahřejte na 160´C. Rozevírací dortovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.
- Meruňkový kompot slijte přes cedník a meruňky nechte chvíli okapat. Pak je zlehka posypejte moukou, nebudou se vám při pečení bořit do těsta.
- Na dno formy vylijte 1/3 těsta, naskládejte na ni meruňky a zalijte zbylým těstem.
- Vložte formu do trouby a dort pečte zvolna přibližně 50 minut. Na povrchu musí být zlatý a uvnitř propečený. Když zapíchnete doprostřed špejli, měli byste ji vytáhnout bez drobečků.
Napsat komentář