Zapečený květák se sýrem a mandlemi
Skvělé a bleskové jídlo z jednoho pekáčku...
24 února, 2017
Myslím, že květák je jedna z těch surovin, při jejichž úpravě se málokdy používá fantazie. Přitom je tolik variabilní! Já ho mám moc ráda. Ještě nikdy jsem květák nezapékala (nebo si to nepamatuji). Chvíli jsem se zamyslela a poskládala si k sobě pár ingrediencí, které nakonec vytvořily úžasné spojení. Hned jsem šla recept zapsat, protože bych ho, stejně jako už desítky dalších, zapomněla. Tak snad mi potvrdíte, že za to stojí.
ZAPEČENÝ KVĚTÁK SE SÝREM A MANDLEMI
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření + pečení: 10 + 25 min.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
1 velký květák rozebraný na růžičky
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje na vymazání pekáčku
2 vejce
4 lžíce zakysané smetany
2 hrsti loupaných mandlí
2 jarní cibulky s natí pokrájené na kolečka
150 g nastrouhaného sýru cheddar
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Květák omyjte a povařte v osolené vodě s citrónovou šťávou. Mezitím si zahřejte troubu na 200´C.
- Pekáček vymažte olivovým olejem a na jeho dno naskládejte okapaný květák. Jemně ho opepřete.
- V misce si rozšlehejte vajíčka, vmíchejte k nim zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr a jarní cibulku.
- Květák zalijte vaječnou směsí a vložte do trouby. Pečte dozlatova 25 min.
Napsat komentář