Vitello tonnato – telecí s tuňákovou omáčkou
Dokonalý italský předkrm...
22 února, 2017
Napadlo by vás zkombinovat telecí maso s tuňákem? Italy kdysi ano, a tak vznikl naprosto dokonalý předkrm (antipasto), který způsobuje nejdříve udivený výraz ve tváři toho, komu je servírován, po chvilce reakci jako: „Hmmm, to je zajímavé…“ a nakonec, když mu to dojde, se začnou ozývat chvalozpěvy. Věřte – nevěřte, tohle je pecka, se kterou zabodujete. Použila jsem recept, který kdysi vyšel v Apetitu.
VITELLO TONNATO – TELECÍ S TUŇÁKOVOU OMÁČKOU
Doba přípravy: 10 min. + odležení přes noc + 30 min.
Doba vaření: 90 min.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
600 g telecí pečeně nebo kýty, bez kosti
300 ml suchého bílého vína (nemusí být)
1 bobkový list + 1 list šalvěje
1 mrkev, očištěná + 4 snítky petrželky
1 řapík celeru, očištěný a nakrájený
1 cibule, oloupaná a přepůlená
NA TUŇÁKOVOU OMÁČKU
200g konzerva tuňáka v olivovém oleji, scezená
4–5 filátek ančoviček
2 žloutky, uvařené natvrdo
3–4 lžíce citronové šťávy
1 a 1/2 lžíce naložených kaparů
100–150 ml panenského olivového oleje
sůl a mletý pepř na dochucení
skrojky citronu, kapary, rukola a světlé listy z řapíkatého celeru k podávání
Postup:
1. Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).
2. Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo. Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso. Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.
3. Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.
4. Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení. Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty. Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.
Napsat komentář