Millefoglie
Pohádka tisíce a jednoho lístku...
16 února, 2017
Mille foglie znamená tisíc lístků. Francouzský dezert, který s oblibou připravují i Italové. Já jsem se inspirovala u Emanuela Ridi, jen jsem musela upravit množství surovin a přidala citrónový krém. Tahle dobrota vypadá na pohled náročně, ale ve skutečnosti je příprava jednoduchá. Tedy pokud listové těsto koupíte. Přiznám se, že já jsem domácí ještě nezkoušela.
♥ Millefoglie určitě podávejte až druhý den, kdy se rozleží a těsto trochu zvlhne a spojí se více s krémem. Půjde i lépe krájet.
MILLEFOGLIE
Doba přípravy: 20 min. + 20 min. na dokončení
Doba vaření: 10 min.
Doba pečení: 10 min.
Na 6 – 8 úžasných kousků:
4 vejce
125 g cukru krupice
500 ml mléka
1 vanilkový lusk
kůra z 1 citrónu
70 g hladké mouky
500 g listového těsta (mně se nakonec z kupovaných více osvědčilo předem vyválené)
moučkový cukr na poprášení
250 g mascarpone
4 lžíce citrónového krému (např. Marks and Spencer – nemusí být)
POLEVA
200 g moučkového cukru
2 bílky
šťáva z 1 citrónu
Postup:
- Vyšlehejte vejce s cukrem. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vydlabejte z něj zrníčka a ty pak vmíchejte do mléka. Zahřejte je spolu v kastrůlku, vhoďte tam i vydlabaný lusk a citrónovou kůru.
- Ohřáté voňavé mléko odstavte a vyjměte z něho lusk i kůru.
- Do mléka přidejte vejce. Míchejte přitom stále metličkou.
- Vraťte kastrůlek zpátky na plotnu a za stálého promíchávání pozvolna vsypávejte mouku. Šlehejte, aby se v tekutině nevytvořily hrudky. Po chvilce směs zhoustne. V tu chvíli ji odstavte.
- Mezitím si připravte těsto. Rozpalte troubu na 180´C. Listové těsto položte vyválené na plech a propíchejte jej hustě vidličkou. Zabrání to jeho nafouknutí během pečení.
- Těsto vložte do trouby a pečte 5 minut, poté ho poprašte moučkovým cukrem a ještě 5 minut dopékejte.
- Těsto nechte vychladnout, mezitím do mléčné směsi vmíchejte mascarpone a citrónový krém.
- Listové těsto rozřízněte na stejné pruhy – 3 nebo 4, podle libosti.
- Položte první pruh na podložku, navrstvěte na ni část krému (třetinu, pokud máte 3 vrstvy, čtvrtinu, pokud máte 4), přiklopte druhým pruhem, poté přijde na řadu opět krém a zase pruh těsta.
- Polevu vytvoříte vyšleháním bílků s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou.
- Hotový dezert přelijte polevou a dejte ztuhnout a proležet do ledničky. Podávejte až druhý den, kdy millefoglie opatrně rozřežete na díly.
Napsat komentář