Roastbeef s remuládou

Učiněná delikatesa...

13 února, 2017

Z roastbeefu, po česku rostbífu, jsem měla respekt. Přece jen „do masa nevidíš“. Konečně jsem obavy prolomila a uvěřila nejen kvalitě masa, ale i teploměru. Povedlo se a já vám teď předkládám recept podle Romana Vaňka, který zafungoval skvěle!

♥  Pro opravdu dobré a vyzrálé maso si zajděte k řezníkovi nebo do Globusu. Kvalita je základ úspěchu!

 

ROASTBEEF S REMULÁDOU

 

Doba přípravy: 10 min. + uležení přes noc + 10 min. na remuládu

Doba vaření + pečení: 40 min.

 

Pro 6 osob budete potřebovat:

 

MASO:

1,5 kg nízkého roštěnce

sůl

čerstvě mletý pepř

3 lžíce hořčice

100 ml worcesterské omáčky

100 ml rostlinného oleje

2 lžíce másla – pokud budete jíst roastbeef teplý

 

REMULÁDA:

225 ml majonézy (malá sklenička)

1 lžíci nasekaných kaparů

2 středně velké nakládané okurky nasekané nadrobno

šťávu z půlky citrónu

sůl

čerstvě mletý pepř

1 stonek jarní cibulky nakrájený na tenká kolečka

 

 

 

Postup:

  1. Roštěnec omyjte, očistěte (odblaňte) a svažte kuchyňským provázkem, aby měl pravidelný tvar.

  2. Pořádně ho osolte (sůl do masa vmasírujte), opepřete a potřete hořčicí. Pracujte rukama, snažte se, aby se všechno dostalo do masa.
  3. Maso vložte do vhodné nádoby, zalijte jej worcesterem a nechte přes noc marinovat. Několikrát maso otočte.
  4. Připravte si remuládu – alespoň 2 hodiny předem. Smíchejte na ni všechny ingredience a vložte do ledničky. Jarní cibulkou remuládu posypejte až nakonec (můj tip).

  5. Hodinu před pečením nechejte maso v pokojové teplotě, aby neutrpělo šok. Zahřejte troubu na 180´C.
  6. Rozpalte na pánvi olej a maso postupně ze všech stran zprudka opečte dohněda. Přendejte ho na plech (já jsem použila litinový tál) a pečte 35 minut. Já jsem od 30. minuty raději kontrolovala teplotu vpichovým teploměrem. Ta nesmí přesáhnout 58´C, jinak by roastbeef neměl svou typickou růžovou barvu.
  7. Po upečení maso nechte odpočinout. Nesmíte ho hned krájet, vytekla by šťáva a maso by bylo suché a tuhé! Pokud roastbeef budete jíst teplý, hned po vytažení trouby ho potřete máslem. Jinak maso nechejte stydnout na mřížce, můžete ho zatěžkat prkýnkem, na které postavíte něco těžšího (hrnec, sklenici s vodou, apod.) To kvůli udržení tvaru.
  8. Odstraňte provázek a maso nakrájejte na velmi tenké plátky. Doporučuji kráječem. Teplý roastbeef podávejte třeba s opečeným bramborem, studený s chlebem. Já jsem k němu upekla svůj domácí kváskový chléb se smaženou cibulkou.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky