Roastbeef s remuládou
Učiněná delikatesa...
13 února, 2017
Z roastbeefu, po česku rostbífu, jsem měla respekt. Přece jen „do masa nevidíš“. Konečně jsem obavy prolomila a uvěřila nejen kvalitě masa, ale i teploměru. Povedlo se a já vám teď předkládám recept podle Romana Vaňka, který zafungoval skvěle!
♥ Pro opravdu dobré a vyzrálé maso si zajděte k řezníkovi nebo do Globusu. Kvalita je základ úspěchu!
ROASTBEEF S REMULÁDOU
Doba přípravy: 10 min. + uležení přes noc + 10 min. na remuládu
Doba vaření + pečení: 40 min.
Pro 6 osob budete potřebovat:
MASO:
1,5 kg nízkého roštěnce
sůl
čerstvě mletý pepř
3 lžíce hořčice
100 ml worcesterské omáčky
100 ml rostlinného oleje
2 lžíce másla – pokud budete jíst roastbeef teplý
REMULÁDA:
225 ml majonézy (malá sklenička)
1 lžíci nasekaných kaparů
2 středně velké nakládané okurky nasekané nadrobno
šťávu z půlky citrónu
sůl
čerstvě mletý pepř
1 stonek jarní cibulky nakrájený na tenká kolečka
Postup:
- Roštěnec omyjte, očistěte (odblaňte) a svažte kuchyňským provázkem, aby měl pravidelný tvar.
- Pořádně ho osolte (sůl do masa vmasírujte), opepřete a potřete hořčicí. Pracujte rukama, snažte se, aby se všechno dostalo do masa.
- Maso vložte do vhodné nádoby, zalijte jej worcesterem a nechte přes noc marinovat. Několikrát maso otočte.
- Připravte si remuládu – alespoň 2 hodiny předem. Smíchejte na ni všechny ingredience a vložte do ledničky. Jarní cibulkou remuládu posypejte až nakonec (můj tip).
- Hodinu před pečením nechejte maso v pokojové teplotě, aby neutrpělo šok. Zahřejte troubu na 180´C.
- Rozpalte na pánvi olej a maso postupně ze všech stran zprudka opečte dohněda. Přendejte ho na plech (já jsem použila litinový tál) a pečte 35 minut. Já jsem od 30. minuty raději kontrolovala teplotu vpichovým teploměrem. Ta nesmí přesáhnout 58´C, jinak by roastbeef neměl svou typickou růžovou barvu.
- Po upečení maso nechte odpočinout. Nesmíte ho hned krájet, vytekla by šťáva a maso by bylo suché a tuhé! Pokud roastbeef budete jíst teplý, hned po vytažení trouby ho potřete máslem. Jinak maso nechejte stydnout na mřížce, můžete ho zatěžkat prkýnkem, na které postavíte něco těžšího (hrnec, sklenici s vodou, apod.) To kvůli udržení tvaru.
- Odstraňte provázek a maso nakrájejte na velmi tenké plátky. Doporučuji kráječem. Teplý roastbeef podávejte třeba s opečeným bramborem, studený s chlebem. Já jsem k němu upekla svůj domácí kváskový chléb se smaženou cibulkou.
Napsat komentář