Zapečené mleté maso s lilkem a bramborami
Spousta skvělých chutí z jednoho pekáčku...
3 února, 2017
Možná vám tohle jídlo připomene řeckou moussaku. Ano, je to něco na ten způsob. Moussakou to ale nazývat nebudu, nebylo by to přesné. A víte, že na to jsem opravdu pes. Zapečte si z pár surovin skvělou večeři, kterou doprovodíte tím nejlepším olivovým olejem s petrželkou, nebo nějakým zeleným salátkem jako je třeba polníček.
ZAPEČENÉ MLETÉ MASO S LILKEM A BRAMBORAMI
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 50 min.
Doba zapékání: 1 hod.
4 porce ve standardně velkém pekáčku:
OMÁČKA
1 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
500 g mletého hovězího masa
200 ml červeného vína
400 g nakládaných loupaných rajčat (doporučuji zn. Valfrutta)
3 stroužky česneku
200 ml hovězího vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
OSTATNÍ
1 lilek
sůl
šťáva z půlky citrónu
5 velkých brambor pokrájených na tenké plátky
1 kelímek zakysané smetany
3 vajíčka
máslo na vymazání pekáčku
výborný panenský olivový olej a hrst petržele k podávání
Postup:
- V hluboké pánvi na oleji opečte cibuli. Hoďte na ni maso a restujte ho zprudka dohněda. Osolte a opepřete ho.
- Nalijte do pánve víno a nechte ho odpařit. Poté přidejte rajčata, prolisovaný česnek a podlijte vývarem. Duste pod pokličkou 40 minut.
- Mezitím si lilek nakrájejte na 0,5 centimetrové plátky, osolte je z obou stran a pokapejte citrónem. Nechte 20 minut vypotit.
- Připravte si vajíčka a zakysanou smetanu. Vajíčka rozšlehejte nejdřív samotná a pak se smetanou.
- Troubu rozpalte na 180´C.
- A čeká nás vrstvení. Pekáček vymažte máslem. Na dno naskládejte plátky brambor. Na ně nalijte půlku masové omáčky. Na ni naskládejte plátky lilku. Zopakujte brambory a zbylou omáčku. Horní vrstvu nad omáčkou bude tvořit smetana s vajíčky.
- Pekáč vložte do trouby a zapékejte dozlatova 50 – 60 minut. Brambory musí být měkké a směs držet hezky pohromadě.
- V misce smíchejte olivový olej s nasekanou petrželkou, které nalijete na talíř. Je úžasné si do nich namáčet tu zapečenou dobrotu.
Napsat komentář