Buchtičky s vanilkovým krémem
Žádné školní "šodó". Žloutkový krém s pravou vanilkou...
29 ledna, 2017
Nečekejte gumové kostky plavající v řídké studené umělohmotné omáčce z pudingu. (Snad jsem neurazila nějakou školní jídelnu, ale já si tohle jídlo jinak nepamatuji). Voňavá vanilka v hebkém krému a nadýchané buchtičky vás přenesou do jiné galaxie. Do přípravy můžete zapojit i děti. Moje pětiletá Julie tvaruje a skládá buchtičky do pekáče přímo mistrovsky. O to víc jí potom chutnají. Jediné, co jí ještě nedokážu vysvětlit, je, proč v té omáčce musí být ta černá zrníčka. Jsem nekompromisní. Ta tam prostě být musí. Věřím, že pochopíte, proč.
BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM
Doba přípravy: 30 min. + 15 + 60 + 15 min. kynutí
Doba pečení + vaření: 25 min. (když to děláte současně)
Pekáč plný buchtiček pro 4 – 6 natěšených strávníků:
BUCHTIČKY
1/2 kostky droždí
4 lžíce cukru krupice
20 ml vlažného mléka + dalších 180 ml
500 g hladké mouky (můžete použít 250 g špaldové)
2 vejce
lžička soli
kůra z ½ citrónu
100 g rozpuštěného másla
máslo na vymazání pekáče
30 g rozpuštěného másla na potření buchtiček
VANILKOVÝ KRÉM
500 ml polotučného mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 velký vanilkový lusk
5 žloutků
4 lžíce třtinového cukru
20 g másla na dokončení
Postup:
- Do mísy rozdrobte droždí, posypejte ho cukrem a zalijte 20 ml vlažného mléka. Přisypejte lžíci mouky, zlehka promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
- Postupně přidejte do mísy všechny ingredience a vypracujte hladké těsto. Máslo má být rozpuštěné, ne horké. Přikryjte misku utěrkou a nechejte na teple těsto kynout 1 hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte jej na několik válečků silných asi 2,5 cm.
- Připravte si pekáč. Vymažte ho důkladně máslem. Rozpalte troubu na 180´C.
- Z válečků postupně ukrajujte stejně velké dílky a v dlaních z nich tvořte kuličky. Ty postupně skládejte v řadách do pekáče. Každý kousek při tom pečlivě pomažte rozpuštěným máslem. Buchtičky nechejte ještě 15 minut dokynout v pekáči.
- Pekáč s buchtičkami vložte do rozpálené trouby a pečte dozlatova. Trvá to asi 25 minut.
- Mezitím si připravte VANILKOVÝ KRÉM: Vyškrábejte nožem z vanilkového lusku zrníčka. Žloutky rozkvedlejte metličkou s cukrem a polovinou mléka. Na plotně svařte druhou polovinu mléka se smetanou a vanilkovými zrníčky. Stáhněte teplotu pod bod varu a vmíchejte do směsi pomalu žloutky. Krém už nevařte, žloutky by se srazily. Pouze je prohřívejte (teplota 80´C stačí ke zničení případných bakterií) asi 5 minut. Stáhněte z plotny a vmíchejte do krému máslo.
- Buchtičky podávejte bohatě zalité lahodným krémem.
Napsat komentář