Buchtičky s vanilkovým krémem

Žádné školní "šodó". Žloutkový krém s pravou vanilkou...

29 ledna, 2017

Nečekejte gumové kostky plavající v řídké studené umělohmotné omáčce z pudingu. (Snad jsem neurazila nějakou školní jídelnu, ale já si tohle jídlo jinak nepamatuji). Voňavá vanilka v hebkém krému a nadýchané buchtičky vás přenesou do jiné galaxie. Do přípravy můžete zapojit i děti. Moje pětiletá Julie tvaruje a skládá buchtičky do pekáče přímo mistrovsky. O to víc jí potom chutnají. Jediné, co jí ještě nedokážu vysvětlit, je, proč v té omáčce musí být ta černá zrníčka. Jsem nekompromisní. Ta tam prostě být musí. Věřím, že pochopíte, proč.

 

 

BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM

 

Doba přípravy: 30 min. + 15 + 60 + 15 min. kynutí

Doba pečení + vaření: 25 min. (když to děláte současně)

 

 

Pekáč plný buchtiček pro 4 – 6 natěšených strávníků:

 

BUCHTIČKY

1/2 kostky droždí
4 lžíce cukru krupice
20 ml vlažného mléka + dalších 180 ml
500 g hladké mouky (můžete použít 250 g špaldové)
2 vejce
lžička soli
kůra z ½ citrónu
100 g rozpuštěného másla

 

máslo na vymazání pekáče

30 g rozpuštěného másla na potření buchtiček

 

VANILKOVÝ KRÉM

500 ml polotučného mléka

250 ml smetany ke šlehání

1 velký vanilkový lusk

5 žloutků

4 lžíce třtinového cukru

20 g másla na dokončení

 

Postup:

  1. Do mísy rozdrobte droždí, posypejte ho cukrem a zalijte 20 ml vlažného mléka. Přisypejte lžíci mouky, zlehka promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
  2. Postupně přidejte do mísy všechny ingredience a vypracujte hladké těsto. Máslo má být rozpuštěné, ne horké. Přikryjte misku utěrkou a nechejte na teple těsto kynout 1 hodinu.


  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte jej na několik válečků silných asi 2,5 cm.

  4. Připravte si pekáč. Vymažte ho důkladně máslem. Rozpalte troubu na 180´C.
  5. Z válečků postupně ukrajujte stejně velké dílky a v dlaních z nich tvořte kuličky. Ty postupně skládejte v řadách do pekáče. Každý kousek při tom pečlivě pomažte rozpuštěným máslem. Buchtičky nechejte ještě 15 minut dokynout v pekáči.

  6. Pekáč s buchtičkami vložte do rozpálené trouby a pečte dozlatova. Trvá to asi 25 minut.

  7. Mezitím si připravte VANILKOVÝ KRÉM: Vyškrábejte nožem z vanilkového lusku zrníčka. Žloutky rozkvedlejte metličkou s cukrem a polovinou mléka. Na plotně svařte druhou polovinu mléka se smetanou a vanilkovými zrníčky. Stáhněte teplotu pod bod varu a vmíchejte do směsi pomalu žloutky. Krém už nevařte, žloutky by se srazily. Pouze je prohřívejte (teplota 80´C stačí ke zničení případných bakterií) asi 5 minut.  Stáhněte z plotny a vmíchejte do krému máslo.

  8. Buchtičky podávejte bohatě zalité lahodným krémem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky