Trhanec s malinovou omáčkou
Utrhněte si pro sebe co nejvíc!
18 ledna, 2017
Něco mezi palačinkou a lívancem. Něco z Rakouska, které miluji. Něco tak dobrého, že byste si chtěli utrhnout víc a víc… To je trhanec! Dnes vám ho předkládám s malinovou omáčkou. Pokud jste o něm někdy slyšeli a ještě váháte, zda se do něj pustit, tak už utíkejte pro mouku a vajíčka!
♥ Pro maliny nemusíte běžet ke „Dvanácti měsíčkům“, na omáčku použijte klidně mražené. Voda, kterou obsahují, konzistenci omáčky prospěje. Mražené maliny kupuji nejraději v Lidlu. Jsou skvělé.
TRHANEC S MALINOVOU OMÁČKOU
Doba přípravy: 5 min. + 15 min. na odpočinutí těsta
Doba vaření: 1 kus 10 min.
Na 4 ne úplně veliké porce budou potřeba:
(z tohoto množství budete opékat 2 placky)
4 žloutky
500 ml mléka
250 g polohrubé mouky
1 lžička soli
sníh ze 4 bílků
100 g másla rozděleného na 4 plátky
MALINOVÁ OMÁČKA
500 g mražených malin
100 g třtinového cukru
čerstvé maliny na ozdobu
moučkový cukr na posypání
Postup:
- Rozšlehejte v míse žloutky s mlékem a poté k nim prosejte mouku se solí. Metlou vyšlehejte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout.
- Mezitím si připravte malinovou omáčku. V kastrůlku pomalu zahřívejte maliny společně s cukrem. Promíchávejte, aby se omáčka nepřipálila.
- Opatrně vmíchejte do těsta sníh. Vznikne vám krásná nadýchaná hmota.
- Na velké pánvi rozehřejte máslo, na které nalijete polovinu těsta. Ztlumte teplotu a zvolna opékejte. Když bude placka (ještě pořád to není trhanec) pevná, obraťte ji.
- Opékejte stejným způsobem a těsně před koncem ještě v pánvi vařečkou nebo vidličkami placku roztrhejte. V tu chvíli přidejte do pánve druhou část másla a ještě opečte.
- Trhanec podávejte politý omáčkou a posypaný cukrem. Ozdobte talíř čerstvými malinami, pokud je máte.
Napsat komentář