Tiramisu (Tiramisù) – kávový dezert s mascarpone

Zvedne vás ze židle...

2 ledna, 2017

Tiramisu netřeba představovat. Snad každý po něm šílí. Tahle italská klasika, která se od 70. let 20. století rychlostí blesku rozšířila po celém světě, působí jako vzpruha. Už ten název znamená „zvedni mě“. Určitě za to může silné espresso, které podkresluje neutrální mascarpone, jež dodává tu úžasnou krémovou konzistenci. Bez těchto dvou zásadních surovin nemáte nárok tento božský dezert nazývat jeho pravým jménem! Já jsem na tiramisu opravdu náročná a není lehké se mi zavděčit. Můj výsledný, a pro mě dokonalý recept je tady:

 

TIRAMISU (TIRAMISÙ) – KÁVOVÝ DEZERT S MASCARPONE

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: 10 min.

 


Na 6 neodolatelných porcí (velkých) si připravte:

(hranatá forma 30 x 20 cm)

 

4 žloutky z co nejčerstvějších a nejlepších vajec (pečlivě oddělené od bílků)

sníh ze dvou bílků

50 g třtinového cukru

zrníčka z jednoho vanilkového lusku

500 g sýra mascarpone

150 ml silného espressa

150 ml alkoholu – víno Marsala, kávový likér Kahlúa, mandlový likér Amaretto, rum nebo brandy

cca. 250 g dlouhých cukrářských piškotů

kakao na posypání

 

 

♥  Mascarpone. Italský krémový sýr. Prosím, vyberte opravdu kvalitní a raději si připlaťte. Rozhodně nezkoušejte tiramisu z mascarpone od jedné české značky s italským názvem, je to umělá hmota. O pomazánkovém másle se tady vůbec vyjadřovat nebudu :-).

♥  Co se týče piškotů, mají to být „Savoiardi“. Za mě se jim skvěle vyrovnají slovenské Pafino od Sedity. Velice dobře vsakují tekutinu a po proležení dezertu jsou vláčné, to miluju. Nemám ráda tiramisu s konzistencí buchty.

♥  Alkohol jde ruku v ruce s kávou, není ale striktně dané, jaký přesně to má být. Já používám rum, přijde mi chuťově nejlepší.

 

Postup:

  1. Ve vodní lázni v misce nebo v hrnci s dvojitým dnem za mírné teploty zahřívejte a občas promíchávejte žloutky s cukrem a vanilkou. Ke žloutkům se nesmí dostat bílek, jinak se při zahřívání srazí a budete ze směsi mít něco jako míchaná vajíčka. Směs pomalu zesvětlá a trochu zhoustne. Tehdy je připravená. Trvá to do 10 minut. Pak ji nechte zchladnout.
  2. V jiné míse vyšlehejte metlou mascarpone se žloutkovou směsí do krásně jemného a hladkého krému.
  3. Opatrně do krému pohybem osmičky vmíchejte sníh.
  4. V mělké misce smíchejte espresso s alkoholem.
  5. Připravte si formu, do které budete skládat piškoty. Piškoty jeden po druhém svižně namáčejte ze všech stran do kávové tekutiny a skládejte je tak, aby pokryly dno. Ty okrajové budete nejspíš lámat.
  6. Na první vrstvu piškotů rozetřete pravidelně polovinu krému. Na ni naskládejte druhou vrstvu máčených piškotů – já je skládám vždy do kříže (horní patro proti spodnímu), aby při krájení vše krásně drželo při sobě. Klidně je ještě pokapejte zbylou tekutinou. Zakončete vše krémem. Dejte si záležet na tom, aby natekl do všech skulin.

     

  7. Formu přikryjte fólií a dejte do chladu – nejlépe přes noc. Asi hodinu před podáváním zasypejte tiramisu přes sítko kakaem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Leave a Reply

Další příspěvky