Pečený vepřový bůček
Se zimní chutí a vůní...
25 prosince, 2016
Jakákoliv pečeně je skvělá, pokud se připravuje dlouho a při nízké teplotě. I z obyčejného vepřového boku můžete vykouzlit parádu, zvlášť, když ho obohatíte novými chutěmi. Připravte si ho třeba na Silvestra. Určitě vám bude chutnat i zastudena s čerstvým chlebem, na který si namažete sádlo, které vznikne z výpeku a krásně ztuhne.
PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK
Doba přípravy: 15 min.
Doba opékání na plotně: 5 min.
Doba pečení: 4 hod. při nízké teplotě
Pro 6 osob budete potřebovat:
2 kg vepřového boku s kůží
sůl
2 velké cibule pokrájené na klínky
10 hřebíčků
4 bobkové listy
200 ml piva
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 120´C. Vepřový bok omyjte, osušte a vmasírujte do něho ze všech stran sůl. Vložte ho kůží dolů do nádoby, kterou můžete použít jak na plotně, tak v troubě, nebo ho nejdříve opečte na široké pánvi. Nepotřebujete žádný tuk, sádlo se začne hned vypékat. Po chvilce bůček otočte a opečte postupně stejně zprudka ze všech stran, aby se maso zatáhlo.
- Maso si připravte na pečení. Přidejte k němu hřebíčky a bobkové listy, podlijte ho pivem a zakryté pečte pomalu 4 hodiny. Nemáte- li tolik času, zvyšte teplotu na 200´C a čas zkraťte na polovinu, ale není to ono.
- Maso nebude potřeba podlévat, jen ho občas zkontrolujte a otočte. Podávejte ho s kysaným zelím – Kysané zelí s jablíčky, klidně i s knedlíkem nebo s chlebem. Kdo nemá rád vepřovou kůži, najde pod ní rozpadající se masíčko, které se rozplývá na jazyku.
Napsat komentář