Palačinky, nebo také amolety
Rodinná idylka...
27 listopadu, 2016
Neznám dítě, co by nemělo rádo palačinky. U nás doma se jim říkalo amolety a mě hrozně rozčilovalo, že jiné děti říkají palačinky. Holt co bylo doma, bylo to nej (a je stále). Dnes už jsem ke slovu palačinka přistoupila a svým dětem je připravuji často a ráda. Mažeme je domácími džemy a to je největší bašta. Někdy přijde chuť i na lískooříškový krém nebo jen vanilkový cukr se skořicí. Ať tak či tak, je to takové to jídlo, co stmeluje rodinu. Do přípravy se totiž většinou zapojí všichni.
♥ Nejlepší pánev je přímo palačinková, se sníženým okrajem. Já mám ocelovou.
♥ Tescoma prodává šikovnou obracečku s roztíračem, který zaručí hladkou a rovnoměrnou palačinku.
PALAČINKY
Doba přípravy: 5 min. + 20 min. na odpočinutí těsta
Doba vaření: 20 min.
Pro 4 milovníky palačinek si připravte:
800 ml vlažného mléka
300 g hladké mouky
2 vejce + 1 žloutek navíc
špetku soli
slunečnicový olej na smažení
džemy na potření
moučkový cukr na posypání
Postup:
- Nalijte mléko do mísy, přisypávejte k němu postupně mouku a metličkou je vyšlehejte společně zcela dohladka. Přidejte ještě vejce, žloutek, sůl a nechte těsto 20 minut odpočívat.
- Na pánev nalijte trochu oleje a nechejte ho pořádně rozpálit. Jinak by se vám palačinky lepily. Já olej ještě roztírám po celé ploše pánve štětečkem.
- Velkou naběračkou naberte těsto a vlijte ho rovnoměrně do pánve. Ztlumte teplotu a pomalu opečte palačinku z obou stran. První se vám nejspíš nepovede, ale to je zcela normální. Od druhé už to pojede! Průběžně po kapkách do pánve přidávejte a roztírejte olej. Před každým nalitím těsta do pánve ho v míse ode dna promíchejte. Mouka totiž klesá dolů.
- Palačinky buď rovnou „házejte“ čekajícím strávníkům na talíře, pomažte je džemem a zarolujte, poté posypejte moučkovým cukrem, nebo je vrstvěte na sebe (prokládejte je kuchyňskými utěrkami) a udržujte v teple v zahřáté troubě. Pak je připravte všechny najednou.
Napsat komentář