Makový dort s meruňkami
Tak trochu jiný dort...
20 listopadu, 2016
Tenhle nevšední a báječný dort jsem kdysi objevila v Apetitu. Pekla jsem ho už dvakrát a všechny okouzlil. Věřím, že dostane i vás! Maminčin nejlepší meruňkový kompot a moje vlastní marmeláda dortu daly samozřejmě ještě jiné kouzlo…
MAKOVÝ DORT S MERUŇKAMI
Doba přípravy: do 30 min. (+ chladnutí korpusu – ♥ můžete si ho jako já upéct den předem)
Doba pečení: cca. 30 min.
Na klasickou dortovou formu o průměru 26 cm je potřeba:
5 vajec
5 lžic horké vody
180 g cukru krupice
kůra z jednoho citrónu + pár kapek šťávy
špetka soli
100 g hladké mouky
200 g mletého máku
½ sáčku kypřícího prášku
NA NÁPLŇ:
200 g kvalitní meruňkové marmelády
200 g marcipánu
moučkový cukr na poprášení válu
NA HORNÍ ČÁST DORTU:
1 velký meruňkový kompot (cca. 800 g)
1 balíček světlého dortového želé
100 g plátků nebo nasekaných mandlí
Postup:
KORPUS:
- Rozehřejte si troubu na 180´C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem.
- Pokud nepoužijete robota, prošlehejte nejdřív vejce s horkou vodou, pak k nim zašlehejte cukr a ostatní suroviny.
- Pečte korpus asi 30 minut (vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené) a až zcela vychladne, rozkrojte ho napůl.
NÁPLŇ:
Na vále poprášeném moučkovým cukrem vyválejte marcipán dokulata na velikost korpusu. Spodní díl korpusu natřete třetinou marmelády, na ni položte marcipán a potřete druhou třetinou marmelády. Přiklopte horním dílem korpusu. Vrch i strany dortu potřete poslední třetinou marmelády.
DOKONČENÍ:
- Slijte meruňkový kompot a šťávu dejte stranou. Na dort položte meruňky. Boky obalte mandlemi, které můžete i předem opražit.
- Uvařte podle návodu dortové želé, jako tekutinu použijte kompotovou šťávu.
- Dort nechte ztuhnout a podávejte.
Napsat komentář