Celer na bílém víně se sušenými švestkami a tymiánem
Neodolatelná příloha...
15 listopadu, 2016
Vždy, když hodím celer na máslo a on se začne opékat, cítím se jak na Štědrý den. Já vážně nevím, proč, ale tahle vůně je mi velice blízká a skutečně mi připomíná Vánoce. Tenhle recept mám z jedné francouzské restaurace, kdysi jsem si ho tam vyžádala. Číšník mi ho šel ochotně zjistit do kuchyně. A to mi bylo moc sympatické. Proč s tím dělat cavyky? Proč nešířit recepty, které nám chutnají a jsou ověřené? Pokud jste milovníkem celeru, tak se téhle přílohy už nevzdáte. Stejně jako já.
CELER NA BÍLÉM VÍNĚ SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI A TYMIÁNEM
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: do 20 min.
Ingredience:
1 lžíce másla + 1 plátek másla na dokončení
1 celer oloupaný a nakrájený na drobné kostičky
1 lžíce lístků tymiánu
6 sušených švestek pokrájených na maličké kostičky
100 ml bílého vína
100 ml domácího vývaru
50 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Na másle v kastrůlku orestujte celer, přidejte k němu tymián a švestky a podlijte vínem.
- Když se víno zredukuje na půlku, přilijte vývar a pod pokličkou duste asi 15 minut. Celer by měl být ´al dente´, tedy na skus – ne rozvařený, ani tvrdý.
- Před koncem vmíchejte smetanu a krémovitost dotáhněte ještě plátkem másla, které do celeru vmícháte.
- Podávejte k masům jako je např. králík, vepřová panenka, hovězí steak. Myslím, se že se hodí ke všemu.
Napsat komentář