Čočková polévka mého dětství
Tady jste doma...
4 listopadu, 2016
Tuhle polévku můžu jíst kdykoliv. Maminka mi ji vařila třeba i k večeři, když jsem se za studií vracela po týdnu z kolejí domů. Co zbylo, jsem pak dostala ve sklenici s sebou. Dnes ji vařím svým dětem a milují ji podobně jako já. To, že je čočka prospěšná zdraví, zdůrazňovat nemusím. Polévka je navíc plná zeleniny, zahřeje, zasytí, pohladí. A když vám v ní křupou ty úžasné houstičky provoněné máslem, pochopíte, že tady jste doma.
ČOČKOVÁ POLÉVKA MÉHO DĚTSTVÍ
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 30 min.
Na asi 6 porcí si připravte:
2 lžíce másla
1 cibuli nakrájenou na kostičky
2 stroužky česneku rozmáčknuté nožem
2 mrkve
1 petržel
¼ velkého celeru
100 g předvařené čočky
1 l hovězího, drůbežího či zeleninového vývaru
2 bobkové listy
větvičku celerové natě
větvičku libečku
hrst majoránky
případně sůl
NA JÍŠKU
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
NA OPEČENOU HOUSTIČKU
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
2 housky nebo rohlíky z předešlého dne pokrájené na kostičky
Postup:
- Čočku namočte na chvíli do vody v misce. Mezitím si nastrouhejte na hrubém struhadle mrkev a celer.
- Na másle nechte zesklovatět cibuli. Přihoďte k ní česnek a poté nastrouhanou zeleninu. Opékejte spolu do mírně hnědé barvy. Pak na tento zeleninový základ přidejte čočku i s vodou, ve které se namáčela.
- Zalijte vývarem, vhoďte celer, libeček, celerovou nať a bobkový list a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 25 minut.
- Teď je čas na opečenou houstičku. Na másle a oleji velmi zvolna opékejte kostičky pečiva a průběžně obracejte a promíchávejte. Tento proces neuspěchejte. Trvá to minimálně 5 – 7 minut, aby byly houstičky nasáklé voňavým máslem a olejem, nebyly spálené a přitom křupaly.
- Před koncem vaření si stranou vytvořte jíšku, kterou poté vlijete do polévky. Krásně ji rozmíchejte a nakonec do polévky přidejte majoránku, kterou jste před tím rozemnuli v dlaních.
- Podávejte s opečenou houstičkou a třeba se snítkou čerstvé majoránky.
Napsat komentář