Čočková polévka mého dětství

Tady jste doma...

4 listopadu, 2016

Tuhle polévku můžu jíst kdykoliv. Maminka mi ji vařila třeba i k večeři, když jsem se za studií vracela po týdnu z kolejí domů. Co zbylo, jsem pak dostala ve sklenici s sebou. Dnes ji vařím svým dětem a milují ji podobně jako já. To, že je čočka prospěšná zdraví, zdůrazňovat nemusím. Polévka je navíc plná zeleniny, zahřeje, zasytí, pohladí. A když vám v ní křupou ty úžasné houstičky provoněné máslem, pochopíte, že tady jste doma.

 

 

ČOČKOVÁ POLÉVKA MÉHO DĚTSTVÍ

 

Doba přípravy:  10 min.

Doba vaření: 30 min.

dsc03280-large

 

Na asi 6 porcí si připravte:

 

2 lžíce másla

1 cibuli nakrájenou na kostičky

2 stroužky česneku rozmáčknuté nožem

2 mrkve

1 petržel

¼ velkého celeru

100 g předvařené čočky

1 l hovězího, drůbežího či zeleninového vývaru

2 bobkové listy

větvičku celerové natě

větvičku libečku

hrst majoránky

případně sůl

 

NA JÍŠKU

 

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

 

NA OPEČENOU HOUSTIČKU

 

2 lžíce másla

1 lžíce olivového oleje

2 housky nebo rohlíky z předešlého dne pokrájené na kostičky
dsc03277-large

 

 

Postup:

 

  1. Čočku namočte na chvíli do vody v misce. Mezitím si nastrouhejte na hrubém struhadle mrkev a celer.dsc03271-large
  2. Na másle nechte zesklovatět cibuli. Přihoďte k ní česnek a poté nastrouhanou zeleninu. Opékejte spolu do mírně hnědé barvy. Pak na tento zeleninový základ přidejte čočku i s vodou, ve které se namáčela.
  3. Zalijte vývarem, vhoďte celer, libeček, celerovou nať a bobkový list a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 25 minut.
  4. Teď je čas na opečenou houstičku. Na másle a oleji velmi zvolna opékejte kostičky pečiva a průběžně obracejte a promíchávejte. Tento proces neuspěchejte. Trvá to minimálně 5 – 7 minut, aby byly houstičky nasáklé voňavým máslem a olejem, nebyly spálené a přitom křupaly.
  5. Před koncem vaření si stranou vytvořte jíšku, kterou poté vlijete do polévky. Krásně ji rozmíchejte a nakonec do polévky přidejte majoránku, kterou jste před tím rozemnuli v dlaních.
  6. Podávejte s opečenou houstičkou a třeba se snítkou čerstvé majoránky.

 

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky