Švestkové knedlíky

Jedním slovem báječné...

24 října, 2016

Ovocné knedlíky se asi jen tak neomrzí. Ať dáte do těsta meruňky, jahody nebo švestky (a určitě používáte i další ovoce), vždy vám budou chutnat. Ty pravé mají být prý z bramborového těsta, mnozí vaří i z kynutého, tvarohové je ale nejrychlejší a nejjednodušší. Trvalo mi dlouho, než jsem dokázala mít knedlíky tenké, neporušené a hladké. Je to o cviku a trpělivosti. Ty však stojí za to! Švestkové knedlíky ještě trochu připomínají léto a zpříjemní vám chladný podzim.

♥  Knedlíky si můžete vytvořit do mrazáku na zimu. V tom případě doporučuji každou kuličku obalit v hrubé mouce ještě předtím, než je naskládáte do mrazicího sáčku. Hrozí totiž jinak, že se slepí. Toť vlastní zkušenost.

 

ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY


Doba přípravy:
cca. 25 min.

Doba vaření: 5 min.

 

 

 

Na asi 25 knedlíků si připravte:

 

250 g hrubé mouky
1 lžičku kypřícího prášku do pečiva

250 g tučného tvarohu – ne ve vaničce
1 vejce
špetku soli
100 ml mléka
25 švestek omytých, okapaných a zbavených pecek

 

k podávání:

tvaroh (buď nastrouhaný tvrdý, nebo rozmělněný měkký)
rozpuštěné máslo
moučkový cukr

 

 

 

 

Postup:

 

  1. Na vál nasypejte mouku, kypřící prášek, na ně posaďte tvaroh, vytvořte důlek a do něj rozklepněte vejce. Přidejte sůl a začněte pomalu zpracovávat těsto. Postupně přilévejte mléko.


  2. Pokud se vám bude lepit, přisypejte si trochu mouky. Válečkem vyválejte plát a ten rozdělte na čtverečky.
  3. Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu.
  4. Do každého čtverečku vložte švestku a vytvarujte kuličku. Pozor, aby vám nikde nepraskla a švestka byla důkladně zabalená. Jedině tak vám knedlík nepraskne a nedostane se do něj voda. Doporučuji mít těsto trochu lepkavé.



  5. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a čekejte, dokud nevyplavou. Hotové budou asi za 5 minut. Vytáhněte je děrovanou naběračkou.
  6. Na talíři polijte knedlíky rozpuštěných máslem, posypejte buď strouhaným tvrdým tvarohem, nebo lžící naservírujte měkký tvaroh (tak to mám ráda já). Bohatě zasněžte moučkovým cukrem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky