Švestkové knedlíky
Jedním slovem báječné...
24 října, 2016
Ovocné knedlíky se asi jen tak neomrzí. Ať dáte do těsta meruňky, jahody nebo švestky (a určitě používáte i další ovoce), vždy vám budou chutnat. Ty pravé mají být prý z bramborového těsta, mnozí vaří i z kynutého, tvarohové je ale nejrychlejší a nejjednodušší. Trvalo mi dlouho, než jsem dokázala mít knedlíky tenké, neporušené a hladké. Je to o cviku a trpělivosti. Ty však stojí za to! Švestkové knedlíky ještě trochu připomínají léto a zpříjemní vám chladný podzim.
♥ Knedlíky si můžete vytvořit do mrazáku na zimu. V tom případě doporučuji každou kuličku obalit v hrubé mouce ještě předtím, než je naskládáte do mrazicího sáčku. Hrozí totiž jinak, že se slepí. Toť vlastní zkušenost.
ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY
Doba přípravy: cca. 25 min.
Doba vaření: 5 min.
Na asi 25 knedlíků si připravte:
250 g hrubé mouky
1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
250 g tučného tvarohu – ne ve vaničce
1 vejce
špetku soli
100 ml mléka
25 švestek omytých, okapaných a zbavených pecek
k podávání:
tvaroh (buď nastrouhaný tvrdý, nebo rozmělněný měkký)
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
Postup:
- Na vál nasypejte mouku, kypřící prášek, na ně posaďte tvaroh, vytvořte důlek a do něj rozklepněte vejce. Přidejte sůl a začněte pomalu zpracovávat těsto. Postupně přilévejte mléko.
- Pokud se vám bude lepit, přisypejte si trochu mouky. Válečkem vyválejte plát a ten rozdělte na čtverečky.
- Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu.
- Do každého čtverečku vložte švestku a vytvarujte kuličku. Pozor, aby vám nikde nepraskla a švestka byla důkladně zabalená. Jedině tak vám knedlík nepraskne a nedostane se do něj voda. Doporučuji mít těsto trochu lepkavé.
- Knedlíky vkládejte do vroucí vody a čekejte, dokud nevyplavou. Hotové budou asi za 5 minut. Vytáhněte je děrovanou naběračkou.
- Na talíři polijte knedlíky rozpuštěných máslem, posypejte buď strouhaným tvrdým tvarohem, nebo lžící naservírujte měkký tvaroh (tak to mám ráda já). Bohatě zasněžte moučkovým cukrem.
Napsat komentář