Hovězí líčka s dýňovo – bramborovým pyré
Luxusní pohoštění...
16 října, 2016
Hovězí líčka do dnešního dne patřila k těm jídlům, které jsem ´měla v plánu´. Když se na mě u řezníka zase smála, řekla jsem si, že už to nebudu odkládat. Postupovala jsem podle selského rozumu a dá se říci, že jsem je vařila stejně tak, jako vařím jehněčí. A vyšlo to. Maso se rozsýpalo, zelenina s vínem zajistily bohatou chuť . Zbývalo vymyslet přílohu. V lednici mě bouchla do očí zbylá půlka dýně a bylo jasno.
HOVĚZÍ LÍČKA S DÝŇOVO-BRAMBOROVÝM PYRÉ
Doba přípravy: 30 min.
Doba vaření + pečení: cca. 2 hod.
Na skvělý oběd či večeři pro 4 bude potřeba:
HOVĚZÍ LÍČKA:
2 lžíce sádla
2 hovězí líčka
4 menší cibule nebo 2 velké rozkrájené na klínky
2 mrkve pokrájené na silnější proužky
1 petržel pokrájená na silnější proužky
kousek celeru pokrájený na silnější proužky
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
200 ml červeného vína
sůl a čerstvě mletý pepř
hovězí vývar na podlévání
DÝŇOVO – BRAMBOROVÉ PYRÉ:
2 lžíce másla
1 velký stroužek česneku
3 snítky tymiánu
½ dýně hokkaido oloupaná a nakrájená na kostky
asi 1, 5 cm zázvoru nakrájeného na plátky
2 velké brambory pokrájené na kostičky
50 ml kokosového mléka (nejlépe toho ztuhlého navrchu plechovky)
trocha smetany ke šlehání (podle konzistence)
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
HOVĚZÍ LÍČKA:
- Rozpalte troubu na 220´C. Připravte si buď litinový, nebo jiný hrnec či pekáč, který můžete použít jak na sporáku, tak v troubě.
- Začněte zeleninou, kterou byste měli mít připravenou předem. Líčka omyjte, osolte, opepřete a zprudka opečte na rozehřátém sádle. Když se zatáhnou, vyjměte je a do výpeku vhoďte zeleninu a koření. Restujte tak dlouho, dokud zelenina nezačne zlátnout.
- Nyní vraťte do hrnce nebo pekáčku líčka, podlijte je vínem, zamíchejte a čekejte, až se víno skoro celé vyvaří. Podlijte vývarem tak, aby maso nebylo úplně ponořené a vložte hrnec nebo pekáč do trouby. Pečte do změknutí masa, průběžně podlévejte vývarem.
DÝŇOVO – BRAMBOROVÉ PYRÉ
- Dejte si vařit brambory do osolené vody.
- Na másle nejdřív orestujte česnek společně s tymiánem a po chvilce přidejte dýni. Osolte.
- Opékejte asi 2 minutky a poté podlijte dýni trochou vroucí vody. Stáhněte teplotu a pod pokličkou duste do změknutí, trvá to tak 10 min.
- Když máte uvařenou dýni i brambory, dejte je přecezené společně do šlehací nádoby, nalijte k nim kokosové mléko a pomocí ručního mixéru vyšlehejte pyré. Během šlehání přilijte tolik smetany, aby pyré nebylo řídké. Podle chuti dosolte a opepřete.
Kde jsi koupila líčka? Dušan o nich pořád básní, já si je nedávno dala v restauraci a byla to mana:-) To u nás v Ketteru asi nemaj, co?
Tak přesně tam jsem je v pátek koupila!